Orlen Lietuva оголосила форс-мажор щодо контрактів з українськими імпортерами: продавець розглядає альтернативні сценарії постачання і попросить не здійснювати передоплату на заплановані заявки.

Польська компанія Orlen перевозитиме нафтопродукти зі свого НПЗ у Литві до України через Польщу. Таке рішення було ухвалено після запровадження владою Білорусії заборони залізничного транзиту, повідомляє видання Nefterynok.

Це стало можливим завдяки послідовним інвестиціям PKN Orlen, спрямованим на збільшення та диверсифікацію логістичних можливостей, у тому числі на забезпечення стабільності постачання клієнтам.

Саме з цією метою Orlen Lietuva придбала 100% акцій литовської компанії Mockavos Terminalas.

«Нинішня ситуація за нашим східним кордоном показує, що при ухваленні ділових рішень слід також враховувати безпеку всього регіону. Постачання палива в Україну забезпечено», – зазначив президент Orlen Даніель Обайтек.

Він зазначив, що придбання Mockavos Terminalas дозволяє отримати контроль над єдиним залізничним перевантажувальним терміналом на польсько-литовському кордоні в Моцкаві. Він використовується для завантаження вироблених на Мажейкяйському НПЗ нафтопродуктів, які потім надходять на ринки Польщі та України.

АТ «ОРЛЕН Летува» заявило про ускладнення виконання контрактів із постачання в Україну через заборону транзиту залізничних вантажів з Литви через Білорусь. Про це повідомило видання Nefterynok, оприлюднивши відповідний лист, який Orlen Lietuva надіслав українським контрагентам.

У листі наголошується, що згідно з договорами поставок «Обставинами непереборної сили також можуть бути визнані будь-які законні чи незаконні дії як литовської, так і зарубіжних установ самоврядування, інших осіб (які виражаються у формі заборони, регулювання ринку нафтопродуктів чи інших економічних дій…»).

Відповідним листом Orlen Lietuva інформує компанії про настання таких обставин. Продавець розглядає альтернативні сценарії постачання в Україну і попросив не здійснювати передоплату на заплановані заявки.

Нагадаємо, 2 лютого Білорусь запровадила заборону на залізничний транзит литовських нафтопродуктів з 7 лютого.

Зазначимо, що за даними нафторинку в Україну територією Республіки Білорусь здійснюються постачання нафтопродуктів Мажейкяйського НПЗ, який належить компанії Orlen Lietuva. З Литви 2021 р. поставлено разом 264,6 тис. т (+14,0%) бензинів Orlen Lietuva. Імпорт LPG Orlen – 19,5 тис. т. Крім того, Литва наростила імпорт ДП порівняно з 2020 роком на 12,4% (або на 76,9 тис. т) до 696,3 тис. т, частка мажейкяйського ресурсу залишилася у межах 10,0% ринку.

Позначки: , , , ,