АТ «Укрзалізниця» зняла обмеження щодо узгодження планів на навантаження експортних вантажів залізницею.
За думкою радника міністра з аграрної політики та продовольства України Олексія Балести, такі обмеження повинні вводитись та зніматись лише з використанням «маркерів», які вказують на початок винекнення реальних заторів.

Олексій Балеста

Свою думку щодо можливості введення такого «маркера» пан Балеста пояснив наступним чином.

“Коли кажуть слово «черга» у відношенні до залізниці, є деяке нерозуміння її природи. Спробую пояснити.

Не вся її частина є чергою, якщо порівнювати з таким же показником автотранспорту на кордоні. У автомобілістів це реальна фізична черга на кордоні. У залізничників йдеться насправді про наявність вагонів на мережі у певному напрямку. Тобто ті вагони, які десь у Полтаві лише тільки прийняли до перевезення, потрапляють у цей показник. Ті вагони, які були прийняті у Полтаві і зараз десь на іншій станції, також у цьому показнику. В декого з залізничників чув визначення «технічної черги» як такої, що не призводить до затору (от тут саме це слово доречне)

Автомобілісти поки не мають можливості отримувати таку інформацію на відміну від залізничників, тому оцифровану кількість машин бачимо тільки на кордоні, де їх рахують наживо.

Насправді «технічна черга» – це єдина черга, яка має існувати в злагодженій системі. Але тут є нюанс зі словом «злагодженій». І це слово стосується всіх учасників ланцюжка постачання.

В моєму розумінні «критичний рівень» – це допустима «технічна черга» плюс відсоток «незлагодженості».

Для її визначення потрібні лише декілька показників, 2 з яких статистичні:

  • середньодобова здача вагонів на західних переходах (З);
  • коефіцієнт запасу для здачі на західні переходи (Кз);
  • середня відстань перевезень на західні переходи (В);
  • нормативи доставки вантажів, що існують в чинних підзаконних актах (Ш). Зі всіма допусками по типу починає обчислюватись з наступної доби, відповідно +1 доба і т.ін. (Дш).

Формула виглядає дуже просто:

Критичний рівень черги = З×Кз×(В/Ш+Дш)

Як це виглядає у цифрах:

Критичний рівень черги = 1743×1,3×(700/200*+2**) = 13 595 вагонів

* — округлення неповних днів до повних

** — додаткові дні для розрахунку швидкості доставки відповідно до Правил перевезень(орієнтовно)

Можна встановлювати статистично частку маршрутних відправок і повагонних відправок, що призведе до зменшення норми черги, оскільки лімітуючим фактором тут є саме здача вагонів, а не можливість мережі прийняти таку кількість.

Також ідеально робити такий розрахунок по кожному переходу окремо, але моя ціль була у тому, щоб звернути увагу на тезу УЗ, що необхідно слідкувати за «критичним рівнем черги», при цьому так і не визначивши, що це таке.

Можливо, якщо буде існувати таке визначення, то і деякі рішення будуть даватись набагато легше.”

Про це пише REUA за інформацією Rail.Insider.

Позначки: , , , , ,