Власники залізничного рухомого складу нарікають на падіння оборотності вагонів, причину якого вбачають у зростанні кількості вагонів на мережі та їх неефективному використанні. Зокрема, про це написав на своїй сторінці у соцмережі Ярослав Шкут, директор компанії “Трансекспрес”:
Чим більша кількість вагонів, тим гірше вони їдуть. Зерновозів вже 25 тис. одиниць в мережі УЗ. До кінця року буде напевно 27 тис. Цього цілком достатньо, щоб покрити будь-яку потребу в експорті. Більш того, якщо при парку 14-16 тис. ми робили 2-2,5 обороту вагона за місяць, то зараз 1,5 обороту за щастя.
Він пояснює причину падіння оборотності саме зростанням кількості вагонів, які не можуть роз’їхатися. А також звертає увагу, що на “тлі уявного дефіциту зростає і ставка оренди”:
Як власник, я не проти, щоб вона росла, але зростання повинно бути на ринкових засадах, а тут підігрітий спекулятивний попит і нічого більше.
Ярослав Шкут пригадує, що раніше схожа ситуація була з напіввагонами та цистернами: ріс попит, росли ставки оренди, здавалося, так буде завжди, а потім ставка з 70$ різко перетворилася на 5$.
І останнє, ставка 1800 грн за добу оренди зерновозу – не має нічого спільного із запитами ринку реальних вантажоперевезень. Це містифікація, профанація, та що завгодно, але не об’єктивна ціна. І якщо цей хайп на будівництво і покупку (вагонного – ред.) парку не припиниться, ми отримаємо через якихось півроку просто величезну кількість дорогого неліквідного заліза для зберігання зернових на сортувальних станціях і підходах до портів, – пророкує Ярослав Шкут.
Позначки: , , ,