Збільшити ще на 9% залізничний тариф з 1 січня пропонують для вантажів 1-го тарифного класу

Міністерства інфраструктури України оприлюднило новий проєкту наказу «Про внесення зміни до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги».

У наказі йдеться про необхідність з 01 січня 2022 року збільшити рівень тарифів на перевезення групи вантажів 1-го тарифного класу на 9%. На думку розробників акту, Управління залізничних перевезень Мінінфраструктури, така зміна рівня тарифів сприятиме скороченню диспропорції між рівнями тарифних класів вантажів та удосконалить тарифну політику на залізничному транспорті. У своєму рішення вони посилаються на Стратегією АТ «Укрзалізниця» на 2019 – 2023 роки, якою передбачено ліквідацію розподілу вартості перевезення за тарифними класами вантажів.
Валерій Ткачов, заступник директора Департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці», прокоментував потребу підвищення тарифів до економічно обгрунтованого рівня, тим що зростання цін вироників розчинило дохід УЗ від попередніх ініціатив МІУ:
Як тут вистачить якщо ІЦВ (індекс цін виробників) за 7 місяців злетів до + 26,9% (і це ще не кінець року). Все подорожчало на 26,9%. Знову 1 кл вантажу нижче собівартості возитися (-5,4%) будуть. Собівартість то виросла… Ну і розрив в тарифах 1 і 2 кл більше 20% зберігається… Ось і вирішили поправити… На економічно обгрунтований рівень підняти… ІЦВ росте дуже швидко… Через зростання цін дохід УЗ від попередніх ініціатив розчинився…
Нагадаємо, з 17 серпня цього року  залізничні тарифи на вантажні перевезення вже були проіндексовані: тариф для вантажів позакласної групи збільшено на 25,9%, тобто він буде встановлений на діючому рівні для вантажів 1-го тарифного класу; на 8% півдщено тарифи на перевезення вантажів 1-го і 2-го тарифних класів. На 51,8% зріс тариф на порожній пробіг вагонів з-під вантажів 1-го тарифного класу. З 1 січня 2022 року було заплановане зростання тарифів для вантажів 1-го тарифного класу – на 20,4%, 2-го класу – на 6,5%.
Позначки: , , , ,