Тарифи на залізничні вантажні перевезення зростуть вже цього року

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства інфраструктури про зміну коефіцієнтів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, про це увечері в п’ятницю повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

“Ми підвищили тарифи на вантажні перевезення, Укрзалізниця отримає додаткові 2 млрд грн у цьому році і ще 10 у наступному

Сьогодні Міністерство юстиції зареєструвало наш наказ, який розпочинає процес зміни тарифів на вантажні залізничні перевезення. Це, без перебільшень, історична подія”, – написав міністр у Facebook.
Міністр переконує, що ринкові ціни на вантажні перевезення створять стабільну базу для належних капітальних та операційних інвестицій у залізничну інфраструктуру. Після безрезультатних спроб переглянути тарифи протягом останніх трьох років, нинішнє підвищення Кубраков називає “найбільшим в історії Незалежної України в абсолютних показниках”:
Це рішення, над яким останні 2 місяці працювали усі члени нової команди Міністерства інфраструктури. Численні упередження, які висловлювались у медіа та експертами щодо відстоювання ще чиїхось, крім державних, інтересів виявились безпідставними.
За оцінками учасників ринку, підвищення тарифів призведе до додаткових витрат вантажовласників у 2021 році на 2 млрд грн і ще на 10 млрд грн у 2022 році.
Є й інша сторона медалі – робота самої Укрзалізниці та профільного міністерства. Відповідальний бізнес, який інвестує мільярди у нове виробництво, експортує українську продукцію та створює нові робочі місця, очікує від держави забезпечення належного транспортного сполучення, якісної та надійної інфраструктури. На фоні жахливої корумпованості УЗ та нульових капітальних інвестицій в інфраструктуру мало що могло змусити бізнес підтримати підвищення тарифів, – погоджується міністр.

Нагадаємо, що проєкт наказу МІУ був оприлюднений в липні. В ньому пропонувалося змінити рівень тарифів шляхом встановлення тарифів для вантажів позакласної групи на діючому рівні для вантажів 1-го тарифного класу; а також шляхом поступового збільшення рівня тарифів на перевезення нинішньої групи вантажів 1-го тарифного класу на 8% з 01 вересня 2021 року і ще на 20,4% з 01 січня 2022 року.

Пропонується  також поступово збільшувати рівень тарифів на перевезення вантажів 2-го тарифного класу на 8% з 01.09.2021 року і ще на 6,5% з 01.01.2022 року і встановити коефіцієнт до тарифів Збірника тарифів, який застосовується до тарифних схем 14 і 17, при розрахунку тарифу за перевезення з-під вивантаження вантажів 1-го тарифного класу і вантажів позакласної групи під подальше завантаження на рівні тарифів з-під вивантаження вантажів 2-го тарифного класу, продуктів харчування та енергетичних газів під подальше завантаження. При цьому без змін залишаються тарифи на перевезення вантажів 3-го тарифного класу і порожніх вагонів для 3-го тарифного класу.

 

Позначки: , , , ,