Міністр економіки та інновацій Литви Аушріні Армонайте заявила, що Литва може допомогти Україні в експорті до 1 млн тонн зерна залізницею, щоб допомогти Польщі вирішити нинішню ситуацію і гарантувати експорт зерна за межі ЄС.

Згідно з повідомленням, Польща тимчасово заборонила імпорт зерна з України. Відтак, Литва, через свій Клайпедський порт і Литовські залізниці, може зіграти важливу роль у перевезенні зерна з України до місць його призначення.

Президент Асоціації литовських морських вантажних компаній Вайдотас Шілейка зауважив, що Клайпедський порт має потужності для переробки понад 1 млн тонн зерна на рік, проте більш ввезти неможливо через складну логістику.

Литовські залізниці почали перевозити невеликі обсяги українського зерна через Польщу в Клайпедський порт у травні минулого року. Проте основною проблемою є різниця в залізничних калібрах: Україна і Литва використовують російські калібри, а Польща – європейські, що призводить до необхідності міняти рухомий склад на кордоні.

У заяві міністра Аушріні Армонайте також було зауважено, що допомога Україні у перевезенні зерна залізницею через Литву може бути корисною не лише для України та Польщі, але і для Європи в цілому. У свою чергу, це може допомогти зменшити тиск на залізничну інфраструктуру Польщі.

Про це інформує REUA  з посиланням на АПК-Інформ

Позначки: , , , ,