Новий вагон виробництва КВБЗ в автоматичному режимі вивантажує сипучі вантажі

Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ) навесні розпочав приймальні випробування дослідного зразка – вагона-самоскида (думпкара) моделі 33-7141. Нещодавно тестування продовжили у промислових умовах – на коліях Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПолтГЗК), пише REUA з посиланням на Metallurgprom

«На комбінаті ми випробовували вагон-думпкар в завантаженому режимі. Його заповнили подрібненої породою, яка значно важче щебеню або глини.  За таких реальних виробничих умов відбувалася перевірка динамічних, міцних і гальмівних характеристик дослідного зразка вагона-самоскида», – розповів завідувач лабораторією електротехнічних випробувань випробувального центру проєктно-конструкторського управління КВБЗ Віталій Михайлов.

У випробуваннях на ПолтГЗК брали участь фахівці науково-дослідного інституту вагонобудування ДП «УкрНДІ». Вони фіксували показники навантаення на рамі вагона, відкидних бортах, вузлах і кріпленнях під час руху думпкара промисловими коліями на різних швидкостях.

Також перевіряли вагон-самоскид на здатність автоматичного розвантаження при максимальному заповненні кузова відвальної породою. Під час випробувань також фіксували навантаження, що виникає у вузлах кріплення на рамі і бортах вагону.

Завантажують вагон-самоскид екскаватором, а розвантажує він себе автоматично. За словами Віталія Михайлова, швидкість автоматичного розвантаження думпкара моделі 33-7141 навіть вище, ніж у аналогічної техніки, яка зараз працює на ГЗК. За іншими функціональними характеристиками вагон не поступається аналогам.

«Одним з найцікавіших етапів перевірки думпкара стало випробування « адаючої брилою», – зазначив Віталій Валерійович. – На дно кузова вагона попередньо насипали шар дрібної породи товщиною 300 мм. Потім в кузов з висоти трьох метрів скинули брилу породи вагою близько трьох тонн. Так перевіряється стійкість кузова до деформації».

По завершенню випробувань на ПолтГЗК думпкар доставили на КВБЗ, де проведуть останні перевірки. На території випробувального центру дослідний зразок вагона-самоскида завантажать щебенем і на стенді «гірка» проведуть випробування на зіткнення, щоб виявити критичні ударні навантаження. Вони виникають при спуску вагона із сортувальних гірок.

За результатами аналізу даних, отриманих під час комплексних випробувань дослідного зразку, міжвідомча комісія прийме рішення про надання дозвільних документів на серійне виробництво думпкарів цієї моделі.

Позначки: , , , ,