У Ренійській громаді планується будівництво залізничної гілки європейського зразка для можливості відправки вантажів з України до країн Євросоюзу.

Як повідомляє ІА «Юг.Тоday», 31-ша сесія Ренійської міськради дала старт для реалізації дуже перспективного транспортного проєкту – будівництва мультимодального терміналу. До Ренійської громади вантажі доставлятимуться автотранспортом, а вже потім перевантажуватимуться на залізницю та перетинатимуть державний кордон України. Інвестором виступає ТОВ «Рені Логістик».

Міський голова Ренійської громади Ігорь Плєхов  докладніше розповів про цю ініціативу:

«Насправді це моя ідея, я її обмірковував давно. Якщо говорити просто, то суть проєкту – відновлення «вузькоколійки» з Рені до Джурджулешт, щоб отримати залізничний шлях до країн Євросоюзу. Ця залізниця дозволить транзитом через Ренійську громаду направити значний вантажопотік до Європи, у тому числі контейнерні вантажі. Насамперед йдеться про ті вантажі, які сьогодні доставляються фурами. Тобто фури привозитимуть контейнери до українсько-молдавського кордону на території нашої громади та перевантажуватимуть їх на залізничні платформи у європейському напрямку.

Задля реалізації цього проєкту я шукав інвестора півроку. При цьому в мене була одна умова: інвестор повинен зареєструвати фірму в Рені. І ось знайшлась київська компанія, яка погодилася здійснити ідею мультимодального терміналу. Основна та найбільш витратна частина проєкту – це будівництво 8-кілометрової ділянки залізниці. Поки що важко сказати, скільки часу на це потрібно. Наразі проходить процедура виділення землі, потім інвестор представить у міськраду готовий проєкт, ми розглянемо його та затвердимо. Додам, що реалізація цієї ідеї дозволить зменшити існуюче навантаження на автодороги Ренійської громади. І, зрозуміло, у нас з’являться додаткові робочі місця та прибутки до місцевого бюджету».

Розміщення терміналу планується поряд із діючою залізницею, яка вже пов’язана з Євросоюзом та веде до румунського міста Галац.

Позначки: , ,