Укрзалізниця створила систему електронної паспортизації колісних пар. Про це повідомив корпоративному виданню директор Департаменту вагонного господарства АТ «Укрзалізниця» Олег Мотін. Також задля уникнення фальсифікацій застосовується інноваційна система нанесення на вироби індивідуальних номерів.

«На дисках коліс гарячим способом виштамповуються номери, які практично неможливо збити, — розповів Олег Мотін. — Таким чином є можливість відслідкувати походження і приналежність кожної колісної пари. Це помітно знижує активність крадіїв. Також створено електронну базу головних магістральних частин, авторежимів та авторегуляторів. Зараз почалося її наповнення. І незабаром ми зможемо чітко обліковувати кожну деталь».

Олег Мотін, архівне фото

При цьому Укрзалізниця, яка виконує ремонт приватних вагонів на своїх виробничих потужностях, наполягає, щоб всі комплектуючі були новими. Причина таких вимог – запобігання крадіжкам: нині всі комплектуючі, необхідні  для  Укрзалізниці, постачають замовники і є висока ймовірність, що вживані деталі зняті з робочих вагонів.