Канада пропонує Україні допомогу у вирішенні проблем експорту зерна та скасовує всі ввізні мита на українську продукцію 

Канада допоможе розробити варіанти експорту українського зерна задля вирішення глобальної продовольчої безпеки, заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо Джастін Трюдо після візиту в Україну, повідомляє Reuters.

Трюдо зазначив, що дії росії можуть спричинити голод в інших країнах світу. В Україні застрягло близько 25 мільйонів тонн зерна. Їх не можливо вивезти через війну з росією, що створила проблеми з інфраструктурою та заблоковала порти Чорного моря, включно з Маріуполем. За його словами, Канада має переконатися, що росія не завадить відправкам зерна для тих, хто його потребує.  Прем’єр Канади не розкрив деталей допомоги Україні з експортом, додавши лише, що розглядаються різні варіанти.

У той же час міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі повідомила, що співпраця з Туреччиною буде важливою в цьому контексті:

«Ми будемо працювати над тим, щоб були різні маршрути, які можна використовувати. Ми будемо працювати з різними країнами, у тому числі з Туреччиною, оскільки ми знаємо, що Босфор є основоположним для виходу до Чорного моря», – додала вона.

Також Джастін Трюдо повідомив, що Канада надасть Україні $25 млн Світової продовольчої програми ООН у рамках зусиль щодо забезпечення продовольчої безпеки.

Крім того, Канада заявила про відміну всіх мит на українську продукцію. Такий режим діятиме протягом наступних 12 місяців. До цього для України скасували усі імпортні мита Великобританія та Європейський Союз.

Зазначимо, Україна експортує до Канади кукурудзу, борошно, олію, мед, сік, нафтопродукти, медикаменти, обладнання для обробки гуми та пластмаси, різну апаратуру та ін.

Позначки: , , ,