Створення законодавчих засад для лібералізації ринку залізничних перевезень – важлива ланка у зростанні інвестиційної привабливості транспортної галузі. Зокрема, бізнес вкрай потребує прийняття законів про залізничний транспорт та Нацкомісію з регулювання у сфері транспорту. У вересні 2019 року Верховною Радою України було зареєстровано законопроєкт №1196-1 «Про залізничний транспорт», у липні 2020 року законопроєкт №3927 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту».  Обидва, на жаль, досі не розглянуті Комітетом і не винесені на голосування ВРУ. За умовами Угоди про асоціацію з ЄС Україна має імплементувати у своє національне законодавство низку стандартів та політик Європейського Союзу до 2022 року.

Про перспективи прийняття закону Про залізничний транспорт, а також забезпечення незалежності НКРТ та формування тарифів за прозорими правилами говоримо 25 лютого Юлією Клименко, першою заступницею голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради України.

Тема виступу:

Євроінтеграція у транспортній сфері та створення законодавчих умов для доброчесної конкуренції на залізниці

Спікер:

Юлія Клименко,

перша заступниця голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради України.

Відсутність законів стримує лібералізацію ринку залізничних перевезень та створення приватних перевізників, що нині затиснуті в форматі «пілотного проєкту». Утворення НКРТ дозволить усунути ризики дискримінації доступу до інфраструктури, відділити тарифоутворення від державних органів, якщо регулятор матиме автономію, незалежного та справедливого фінансування, адекватності обсягу його повноважень.

 

Позначки: , , ,