Комісія ЄС та Європейський інвестиційний банк опублікували дослідження щодо впровадження європейської колії на залізничних шляхах до України та Молдови під назвою Лінії Солідарності.

Європейська колія на лініях до Львова та Кишинева має бути розгорнута як перший крок до покращення сполучення між Польщею та Україною, а також розширення Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T) на Україну та Молдову.

«Будівництво першої колії ЄС в Україні та Молдові, з’єднавши їхні залізниці з Польщею та Румунією, наблизить їх до єдиного ринку ЄС. Завдяки цьому дослідженню ми створюємо основу для довгострокових рішень, підтримуємо Україну в її післявоєнній торгівлі та відбудові. Забезпечення сумісності з Польщі через Україну, Молдову та Румунію також означатиме більш плавний та ефективний досвід подорожей для громадян», – зазначила єврокомісар з питань транспорту Адіна-Йоана Велян.

Головною перешкодою ефективному залізничному сполученню України з країнами ЄС – це різна ширина залізничних колій.

Дослідження рекомендує будівництво на території України та Молдови магістральної мережі європейських стандартних колій 1435 мм у поєднанні та взаємодії з існуючою в країнах мережею ширококолійних залізниць  1520 мм.

Першим кроком має стати облаштування вузької євроколії на напрямку Краків/Катовіце (Польща) – Львів (Україна) та Ясси (Румунія) – Кишинів (Молдова) з подальшим розширенням такої мережі до Києва та східних областей України.

Запропоновано наступну розбудову української магістральної мережі залізниць стандарту 1435 мм:

  • україно-польський кордон (Медика/Мостиська) – Львів
  • україно-польський кордон (Дорогуськ) – Ковель – Сарни – Коростень – Київ
  • Львів – Красне – Тернопіль – Шепетівка – Звягель – Коростень
  • україно-словацько-угорський кордон – Чоп – Ужгород – Самбір – Львів
  • Київ – Полтава – Красноград – Харків/Дніпро
  • україно-польський кордон (Гребенне – Рава Руська) – Львів
  • Львів – Івано-Франківськ – Чернівці –україно-румунський кордон (Багринівка)
  • Львів – Тернопіль – Хмельницький – Одеса – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь

Також, в дослідженні пропонуються подальші напрямки розширення.

Для Молдови пропонується розвивати передусім сполучення євроколією між Кишиневом та Одесою. Наступна ділянка, яку буде оцінено для трансформації до 1435 мм у майбутньому, це напрямок Басарабяска – Джурджулешти, для доступу до портів Галац і Константа в Румунії.

Повний обсяг запропонованого розширення основної та всеосяжної залізничної мережі TEN-T до України
і Молдова:

Є також інші технологічні аспекти, що впливають на оперативну сумісність та пропускну здатність, які пов’язані з наявністю відповідного рухомого складу.

Про це інформує REUA  з посиланням на Lowcost.UA

Позначки: ,