Європейська Комісія погодила проект електрифікації залізничної мережі ДАК «Latvijas dzelzceļš» (LDz – Латвійська залізниця) в його первісно запланованому обсязі, повідомили REUA в прес-службі компанії

фото LDz

Фонд згуртування Європейського Союзу (ЄС) інвестує  у LDz 318,5 млн. євро. Ці кошти будуть витрачені на електрифікацію 308 км основних магістралей у сполучені схід-захід, а також заміну тепловозів на більш екологічний вид транспорту – електровози.

В Єврокомісії переконують, що це дозволить збільшити швидкість руху на електрифікованих ділянках до 160 км/год та на третину зменшити витрати на обслуговування, а також узгодить інфраструктуру Латвії з вимогами ЄС, що сприятиме розвитку залізничної мережі на основних напрямках та покращенню якості повітря в довгостроковій перспективі.

Віолета Булк, Єврокомісар з питань транспорту:

«ЄС надає кошти для створення сучасної залізничної системи в Латвії. Завдяки скороченню витрат і часу подорожей, цей проект надасть поштовх для розвитку економіки Латвії, формуючи сприятливі умови для транзитного залізничного сполучення і торгівлі через країни Балтії. Крім того, латвійці будуть дихати чистішим повітрям і це покращить безпеку дорожнього руху».

Едвін Берзіньш, президент Latvijas dzelzceļš:

«Проект електрифікації залізничної мережі має важливе значення для вантажного транспорту та логістики, а також для глобальної конкурентоспроможності всієї латвійської економіки, крім того це значний внесок у захист навколишнього середовища. Загалом, програма електрифікації залізничної мережі планується реалізувати в кілька етапів».

Проект передбачає електрифікацію ліній Рига – Крустпілс, Крустпілс – Даугавпілс і Крустпілс – Резекне, уточнює Railjournal.

Наразі лише 14% залізничної мережі колії 1520-мм Latvijas dzelzceļš (від загальної довжини 1860 км) є електрифікованими, що значно поступається середньому показнику по ЄС – близько 55%.