Кошти спрямують на забезпечення нагальних потреб в ліквідності компанії для безперебійного функціонування залізничних перевезень в Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) перепрофілює ще 98,8 млн євро наявного кредиту українській державній постачальнику вантажних і пасажирських перевезень Укрзалізниця (УЗ), після того, як у червні банк погодився перепрофілювати початкові 50 млн євро позики. Про це пише REUA з посиланням на інформацію фінансової установи.

Зазначається, що кошти дозволять УЗ задовольнити критичні потреби в ліквідності, забезпечивши доступність життєво важливих послуг залізничного пасажирського та вантажного транспорту для людей і підприємств, які постраждали від війни Росії проти України. Підтримка є частиною пакету заходів ЄБРР щодо стійкості України та сусідніх країн.

Початкова позика в розмірі 150 мільйонів євро, надана Укрзалізниці, була спрямована на проєкт модернізації та електрифікації частини залізничної системи в Україні, але вона не була виділена. Виплативши 50 мільйонів євро для підтримки ліквідності компанії в серпні, ЄБРР перепрофілює 73,3 мільйона євро існуючих невикористаних зобов’язань і 25,5 мільйонів євро невикористаного фінансування для продовження екстреної підтримки ліквідності. Позика залишатиметься суверенною гарантією.

Голова правління АТ “Укрзалізниця” Олекасаандр Камишін повідомив, що разом з Міністром фінансів Сергієм Марченком підписав угоду з ЄБРР:
Завдяки угоді Укзалізниця отримає додаткові 100 млн євро. Ці кошти ми направимо на організацію вантажних та пасажирських перевезень, евакуаційних рейсів, поточні ремонти та нові #залізні_зміни.

Незважаючи на наслідки війни, Укрзалізниця зберегла вантажні та пасажирські перевезення, хоча і на зниженій потужності. Станом на серпень УЗ евакуювала понад 3,8 мільйона людей з районів, які постраждали від військових дій, і доставила близько 180 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

Закриття українських портів через російську морську блокаду ще більше підкреслило важливість залізничних перевезень для підтримки логістики експорту сільськогосподарської продукції України, ключового сектора національної економіки. Україна є сільськогосподарським виробником світового значення, і її експорт необхідний для підтримки глобальної продовольчої безпеки.

ЄБРР пообіцяв цього року інвестувати 1 мільярд євро на підтримку української економіки, розділивши ризики з донорами та партнерами. Очікується, що 98,8 мільйона євро, перепрофільовані зараз для використання Укрзалізницею, будуть забезпечені до 50-відсотковим гарантійним покриттям від донора G7. Попередня операція на 50 мільйонів євро була підтримана Європейським фондом сталого розвитку (EFSD) Європейського Союзу в рамках спільної програми з ЄБРР, яка зосереджена на стійкості муніципального господарства, інфраструктури та промисловості у східних і південних сусідах ЄС.

Позначки: , , ,