ЄБРР надасть КТЖ 103 млн доларів для модернізації альтернативного маршруту залізнично-контейнерних перевезень між Європою та Азією в обхід Росії

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестує до 50 млрд. тенге (103 млн доларів США) у випуск облігацій АТ «НК «Казакстан темір жоли» (КТЖ), які будуть зареєстровані на Казахстанській фондовій біржі (KASE). Залучені кошти підуть на підвищення фінансової та операційної стійкості компанії, а також модернізацію альтернативного залізничного вантажного маршруту між Азією та Європою – ТМТМ. Про це пише REUA з посиланням на інформацію  Kapital.kz.

Це перша інвестиція ЄБРР у ​​облігації у національній валюті в Казахстані.

Передбачається, що залучені кошти допоможуть казахстанському державному залізничному оператору реструктурувати свій баланс і реалізувати низку антикризових заходів, включаючи реорганізацію транзитних вантажних операцій, для подолання наслідків пандемії та геополітичних потрясінь.

«КТЖ, яка володіє та керує залізничною мережею протяжністю 16 000 км і має більш ніж 1 720 локомотивів та 46 200 вантажних вагонів, використовуватиме новий капітал для модернізації ключової інфраструктури вздовж Серединного коридору (також відомого як Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут), що йде в обхід Росії і є альтернативою для транзитних залізнично-контейнерних перевезень між Європою та Азією», – пояснили в ЄБРР.

Донедавна до 95% вантажних перевезень між Китаєм та Європейським союзом (ЄС) здійснювалися через Північний коридор, що проходить через Казахстан, Росію та Білорусь. Оскільки міжнародні перевізники все частіше шукають альтернативи для перетину території Росії, попит на перевезення Серединним коридором, який пов’язує Казахстан з Азербайджаном, Грузією та Туреччиною через Каспійське море, значно зріс. Його розвиток має першорядне значення для стійкості регіональної торгівлі, зазначили у фінансовому інституті.

«Інвестуючи у випуск облігацій «КТЖ», ЄБРР підвищує стійкість великої вітчизняної компанії. Це також сприяє покращенню регіональних та міжнародних зв’язків та безпеки торгівлі, оскільки Середній коридор пропонує одну з небагатьох реальних альтернатив для вантажних залізничних перевезень за маршрутом Китай-Європа», – наголосив голова ЄБРР у ​​Казахстані Хусейн Озхан.

Зазначимо, ЄБРР є провідним інституційним інвестором у Казахстані вже протягом 30 років. На сьогоднішній день фінансовий інститут інвестував понад 9,6 млрд. доларів у проєкти по всій країні.

Нагадаємо, російські інфраструктурні проєкти в рамках Північного коридору цього року вперше не отримали фінансування від Китаю.

Позначки: , , , ,