У вересні Укрзалізниця і 1991 Open Data Incubator запустили спільний проект Future of Mobility Lab. UZ edition. Це перша в Україні інкубаційна програма, що відкриває держсектор стартапам. До першого пітчингу стартапів Укрзалізниці було допущено 20 команд, хоча заявок було в кілька разів більше. У підсумку до корпоративної програми Future of Mobility Lab проходять 10 проектів.

LIGA.net розповідала про найцікавіші стартапи:

#UZ_AirGuard – це стартап, який запропонував Укрзалізниці інспектувати рухомий склад та інфраструктуру за допомогою армії дронів, щоб вберегти від розкрадання майно УЗ та вантажі.

#DigitalPassDep – цифрове гарантоване повернення квитка. Зазвичай бронь з такою опцією коштує трохи дорожче, ніж безповоротна бронь. Пасажиру на карту гарантується повернення повної вартості квитка в будь-який час і з будь-якої причини. Від УЗ команда Приватбанк хоче інтеграції сервісу з мобільним додатком і з сайтом booking.uz.gov.ua.
 
#FoodWay – сервіс з доставки їжі у вагони. Мета – надати можливість пасажирам у вагонах харчуватися якісно. Розробники вирішили автоматизувати процес замовлення їжі прямо з вагона – через спеціальний додаток. Доставка повинна буде здійснюватися зі спеціальних хабів, які будуть розташовані в найбільш завантажених місцях залізниці.
 
#BusinessLogic – цифровий клон залізниці для оптимізації та планування роботи логістики. Це своєрідна копія всіх фізичних бізнес-процесів, тільки в цифровому вигляді. Цифровий близнюк може спрогнозувати, як поведе себе реальний бізнес, реагуючи на зміну ситуації. Наприклад, змоделювати і спрогнозувати перевантаження трафіку, використання палива і так далі.
 
#Naudit – цифровий аудитор. Сервіс з неруйнівного контролю. Це своєрідний тест на міцність різних активів підприємства, при якому вони не руйнуються і залишаються в експлуатації. Наприклад, коли ультразвуком вимірюється товщина конструкції і ступінь її зносу.
 
#PromeTRAIN – розумні поїзда. На базі інтернету речей і блокчейна формується ланцюжок поставки товару. Весь шлях доставки вантажу і всього, що з ним відбувається, зашивається в систему, а на самі вантажі наносяться RFID-датчики. Така система дозволяє відстежувати місцезнаходження вантажу, позбавляє від посередників, а також замінюють собою весь паперовий документообіг.
#SpinFuelконтроль обігу паливно-мастильних матеріалів в режимі реального часу. Завдання – аналіз і контроль витрат палива для тепловозів і заправних станцій. Тепловоз і рівень палива в його “баках”, а також в резервуарі заправної станції планується оснастити спеціальними позначками і датчиками виміру рівня рідини. Розраховуватися за паливо потрібно буде спеціальною смарт-карткою. Всі дані будуть акумулюватися в системі.

#RideNow – чатбот для пошуку попутників у режимі реального часу за маршрутом вокзал-домівка. Це своєрідний Blablacar для людей, які або хочуть швидко дістатися від вокзалу додому, або дешево і зручно дістатися до вокзалу. Засновники обіцяють підбирати попутників один одному по рейтингу і відповідно до купленим квитком. Скласти соціальний портрет клієнтів і водіїв їм допоможе в тому числі і мобільний оператор Vodafone.

#UZ_Migration – оцінка міграційних процесів на основі даних Укрзалізниці.

#Trainy – єдине рішення для замовлення квитків, підтримки користувачів, постпродажу та маркетингу.