Укрзалізниця (УЗ) домовляється про закупівлю 210 французьких електровозів Alstom і планує організувати складання на Запорізький електровозоремонтний і Львівський локомотиворемонтний заводах. Французька Alstom запропонувала збирати електровози для України на потужностях КВБЗ. Проте УЗ не хоче збирати електровози на потужностях цього заводу. Чому? – в інтерв’ю LIGA.net розповів співвласник Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ) Володимир Приходько.

За словами Приходька компанії Alstom і Siemens офіційно запропонували КВБЗ в якості партнера німецької та французької сторони для організації складання в Україні, але УЗ хоче організувати виробництво на підприємствах, які знаходяться в підпорядкуванні української залізниці:

– УЗ, після того як побачила, що все у нас з локалізацією вийшло, вирішила, що вони впораються з цим самі – в Запоріжжі, або Львові. Впораються, якщо витратять понад 25 млн євро інвестицій на розвиток (там потрібно будувати додатковий майданчик і закуповувати додаткове обладнання для 40% -й локалізації) і знайдуть кваліфікований персонал. За непідтвердженою інформацією, у УЗ є кредитна пропозиція під держгарантії від Alstom і CRRC, як будуть далі розвиватися події я не знаю.

Нагадаємо, Крюківський вагонобудівний завод обраний партнером для збірки локомотивів TE33AC General Electric. Завод здійснив збірку першої партії груззових тепловозів в кількості 30 одиниць і поставив їх УЗ.

Раніше стало відомо, що Укрзалізниця до кінця 2025 роки планує купити 110 локомотивів з тяговим електродвигуном французької машинобудівної компанії Alstom.

ТОВ «Електровозозбиральнний завод» (ЕКЗ) Республіка Казахстан