Група «ТАС» на торгах СЕТАМ придбала головний виробничий корпус загальною площею понад 56, 5 тисяч квадратних метрів, що раніше належав підприємству “Полтавахіммаш”, а також отримала право власності на цю нерухомість. Вартість придбання становить 36,04 млн. грн.

Придбання виробничої нерухомості «Полтавахіммаш» відповідає стратегії активного розвитку промислового сектора Групи «ТАС».

«В умовах глобальної конкуренції та нестійкості ринків підтримка вітчизняного виробника та створення нових робочих місць є надзвичайно важливим завданням для бізнесу. Придбавши виробничу нерухомість «Полтавахіммаш», Група «ТАС» збільшує свою присутність у реальному секторі економіки та диверсифікує розвиток свого промислового сектора. Насамперед, це стосується вагонобудівництва», – зазначив акціонер Групи «ТАС» Сергій Тігіпко.

Група «ТАС» планує інвестувати у модернізацію виробництва відповідно до сучасних стандартів, розширити номенклатуру продукції та охопити нові ринків збуту. Насамперед це стосується відновлення та розвитку виробництва вітчизняних залізничних та автомобільних цистерн, які вкрай необхідні українському бізнесу для перевезення виготовленої продукції як у межах країни, так і на експорт.

—–
Нагадаємо, що  два роки тому російський «ВТБ Банк» за борги «АзовЕлектроСталь» і «Азовзагальмаш» в розмірі 3 млн 421 тис. грн, а також 141 млн 888 тис. доларів США через суд отримав право продати головний виробничий корпус заводу ПрАТ «Полтавхіммаш» (всі три компанії входили до  складу групи «Азовмаш»). Згідно експертного висновку будівельно-технічної експертизи від 30 листопада 2017 року ринкова вартість цього корпусу складає 51 млн 482 тис. грн.

У матеріалах суду сказано, що «АзовЕлектроСталь» і «Азовзагальмаш», починаючи з 2008 року, неодноразово брали кредити в «ВТБ Банку», але не повернуло їх, як і відсотки. У квітні 2012 року, в рамках забезпечення виконання кредитного договору, «АзовЕлектроСталь» і «Азовзагальмаш» уклали між позивачем та ПАТ «Полтавхіммаш», правонаступником якого є ЗАТ «Полтавхіммаш», іпотечний договір. Згідно з угодою відповідач заклав в іпотеку позивачу належне йому на праві власності нерухоме майно:

Головний виробничий корпус «Полтавхіммаш» (вул. Маршала Бірюзова, 85б) загальною площею 56580,5 кв.м., який знаходиться на земельній ділянці площею 55580 кв.м 

ДОВІДКА.

Група «Азовмаш» – один з найбільших машинобудівних комплексів України. Відомий на світовому ринку постачальник залізничних вантажних вагонів і платформ, автопаливозаправників, автоперевізників, металургійного, гірничорудного і кранового устаткування.

У 2014-2016 роках фінансовий стан холдингу «Азовмаш» значно погіршився, оскільки втрата ринків збуту, велика частина яких – ринки СНД, привела до істотного спаду рівня продажів і, як наслідок, значного скорочення обсягів виробництва. За оцінками експертів, загальна кредитна заборгованість підприємств групи в 2016 році перевищувала $ 700 млн.

Група «Азовмаш» – включає ПАТ «Азовзагальмаш», ПАТ «Маріупольський завод важкого машинобудування», ПрАТ «АзовЕлектроСталь», ПАТ «Маріупольський термічний завод», до 2018 року – ПАТ «Полтавхіммаш».

Довідка.

Завод «Полтавахіммаш» виробляє газові вагони-цистерни, металоконструкції, технологічне обладнання для хімічної та нафтохімічної галузей, мікробіологічної, медичної і харчової промисловості для зберігання і переробки розчинів кислот, лугів, солей і харчових розчинів.

Полтаввагон

Позначки: , ,