Operail змушена відмовитися від низки інвестпроєктів та відкликати частину свого вагонного парку з Росії.

Естонсько-фінська залізнична логістична компанія Operail під впливом накладених на рф і білорусь санкцій відмовилася від низки інвестпроєктів і зазначає зниження вантажоперевезень, повідомляє про це Інтерфакс-Україна.

Голова Operail Рауль Тоомсалу повідомив, що на обсяги вантажоперевезень безпосередньо вплинули введені на початку лютого стосовно білорусі санкції, в рамках яких було заборонено перевезення товарної групи 2707 – мінеральних олій на базі кам’яного вугілля.

“Минулого року ця товарна група становила 95% вантажів, що вивозяться з білорусі. У свою чергу, вантажі, що вивозяться з Білорусі, склали 15% всього вантажопотоку минулого року”, – уточнив Тоомсалу.

Також у компанії зазначили, що попри те, що суттєві санкції на товарообмін з росії поки не введені, перевізники вже помітили вплив загальної ситуації.

“Ми слідкуємо за ситуацією і виконуємо всі вже введені санкції як з боку Естонії, так і всього ЄС. У багато разів збільшилася кількість документів, які потребують опрацювання. Довелося відмовитися від багатьох інвестицій”, – зазначив голова компанії.

За його даними, у секторі оренди вагонів, якою займається дочірня фірма Operail Leasing, з російської сторони компанія не має партнерів.

Вагони здаються в оренду підприємствам у Європі, вони їздять по колії стандарту 1520 мм у країнах Балтії, Фінляндії, Казахстані, а також в росії. Частина вагонного парку відкликана з росії, рішення приймаються залежно від профілю ризику. Оскільки ситуація змінюється з кожним днем, Тоомсалу не став робити припущення про те, якою буде доля транзиту через росію та білорусь.

“У нас тривалий досвід роботи, обсяги наших вантажоперевезень і раніше обвально скорочувалися, але ми завжди виходили із найважчих ситуацій”, – додав Тоомсалу.

Operail (колишня назва – EVR Cargo) є найбільшим і найстарішим підприємством в Естонії у сфері залізничних вантажоперевезень, що на 100% належить державі. До групи, крім материнського підприємства AS Operail, входять здані вагонів в оренду AS Operail Leasing і Operail Leasing Finland Oy, а також підприємство Operail Finland Oy, яке займається залізничними вантажними перевезеннями у Фінляндії.
EVR Cargo з 2012 року була відокремлена від залізничного концерну Eesti Raudtee, влітку 2018 змінила назву.

Позначки: , , , ,