Operail продала свій вагонний парк в Україні та шукає покупців для вагонів в Естонії, Казахстані та Монголії

Естонська державна залізнична компанія Operail продала свої вагони, які здавала в оренду в Україні. Серед 20 претендентів на покупку активів переможцями стали компанії Fortior Capital (Україна) та Teslar Trans (Естонія). Загалом підписано угод на продаж 552 вагонів, загальною вартістю 6,51 млн євро. Про це пише REUA з осиланням на повідомлення компанії.

В Operail Leasing AS (дочірня компанія Operail) зазначили, що продаж вагонів не пов’язаний з російською агресією в Україні, а є наслідком рішення про вихід з нестратегічних сфер бізнесу, яке було прийнято півтора роки тому.

«Проаналізувавши пропозиції, ми вирішили, що доцільніше продавати вагони в два етапи: вагони в Україні і окремо решту 2000 вагонів вагонорендного бізнесу» – сказала член правління Operail та керуючий директор Operail Leasing Мерле Курвітс.

Зауважується, що більшість проданих вагонів не постраждали від війни, знаходяться в робочому стані та отримують прибуток від оренди на українській території, проте їх неможливо вивезти з країни. Ще однією складністю було те, що предметом домовленостей був технічно специфічний актив, який мав діючій договори оренди. Тому відбулися комплексні переговори з учасниками тендеру.

Крім вагонів в Україні, на завершальній стадії знаходиться процес продажу 2000 вагонів орендного бізнесу Operail Leasing AS, які знаходяться в Естонії, Казахстані та Монголії. Наразі узгоджуються договори купівлі-продажу з переможцями тендеру, оскільки на більшість вагонів поширюються договори оренди. Компанія акцентує увагу, що усі без винятку орендарі – європейські компанії, жодного вагона в оренді Росії не було.

Естонія вирішила вийти з нестратегічних сфер бізнесу Operail у 2016 році, коли ця ідея була записана в коаліційній угоді. На практиці власник зміг підписати відповідне рішення на весні 2021 року.

Водночас слід зазначити, що останні шість років оренда вагонів є найприбутковішим напрямком діяльності Operail, на неї припадає 99% прибутку компанії.

Позначки: , , , , ,