Дорожню карту можливих рішень цифрової трансформації на залізничному транспорті України 19 березня презентували на Roadmap DX Railway meeting. Зустріч фахівців організувала і провела Асоціація підприємств промислової автоматизації (АППАУ), гаслом якої є створювати майбутнє промислових хайтек.


Головні інсайти та висновки зустрічі приводить Олександр Юрчак на сторінці спільноти у Facebook :

«Якщо все зношене на 95%, то це … не проблема, а шанс модернізувати капітально й швидко, й саме по техно 4.0» – ці ідеї висловили відразу кілька експертів. Суть їх в тому, що на відміну від ЄС, Україні не потрібно йти «поступово» – тобто, щоразу оглядатись на питання амортизації вже зроблених інвестицій та 3.0-них техно. НІчого амортизувати! Потрібно викидати все старе, й ставити нові, 4.0-нульні технології. І це також величезний шанс для українських розробників та виробників. Цитата – «ЄС не може не йти еволюційним шляхом, Україна – може!»

Залізнична галузь – величезна індустрія, що здатна генерувати потік інноваційних розробок та запитів. Все залежить від стратегії.
За словами Михайла Сорокіна, директора Інжинірингової компанії “Восток”:

«УЗ – (потенційно) може бути драйвером розвитку бізнес-середовища та інновацій в Україні. Наша галузь повинна стати інноваційною платформою послуг та сервісів нового покоління».

Вичленування та фокус на quick wins, як швидких вроваджень нових техно, що зазначені в дорожній карті – це вже реально й не потребує супер-інвестицій, – була б політична воля. А дорожна карта – вже орієнтує в напрямах, де їх шукати.

Валерій Самсонкін (професор та д.т.н., головний автор та редактор документу), зазначає, що лідерську роль можуть брати на себе ВНЗ та Центри 4.0 в просвіті ринку та формуванні стратегічних, галузевих орієнтирів. Подібні документи потрібні по кожній галузі, – зазаначають у АППАУ.

Більш детально ознайомитися з документом укладачі пропонуют на своєму сайті – «дорожня карта DX».