Вперше з початку повномасштабного вторгнення рф до морського порту України прямує судно під завантаження.

Судно FULMAR S під прапором Барбадосу планує прибути 6 серпня. Кінцевий пункт призначення судна після завантаження – порт «Іскендерун» в Туреччині. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

“Очікується, що FULMAR S прибуде до порту завтра. Перший корабель після повномасштабної російської агресії, який прибуде до нашого порту. Ми готові набирати обертів і збільшити обсяг перевалки до більш ніж 3 млн тонн зерна на місяць”, – вказав Кубраков у Twitter.

 Міністр інфраструктури зазначив, що Україна готова забезпечувати здатність портів обробляти щонайменше 100 суден на місяць. Він розраховує, що за допомогою гарантів Ініціативи найближчим часом зможемо експортувати 3 та більше мільйонів тонн агропродукції з портів «Одеса», «Чорноморськ», «Південний» на місяць. Наразі ще 13 суден в українських портах чекають на відправлення.
Міноборони Туреччини вказало, що судно FULMAR S прямує для завантаження зерном до порту Чорноморська і його вже проінспектували у межах зернової угоди поблизу Стамбула.

Нагадаємо, 1 серпня після пятимісячної блокади українських портів перше судно з зерном змогло вийти з порту Одеси. Судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне доставить до Лівану 26 тис. тонн кукурудзи. 5 серпня було відправлено до портів призначення ще три судна NAVI STAR, ROJEN та POLARNET з українською кукурудзою.

Це стало можливим завдяки тому, що 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Позначки: , , , ,