Компанія «НІБУЛОН» отримала ще 10 нових вагонів-хоперів від Проєкту USAID «Економічна підтримка України». За інформацією Rail EXPO, це вже друга партія вагонів, яка допоможе покращити економіку транспортування зерна.

Нагадаємо, перша партія з 10 вагонів була доставлена на підприємство у другій декаді липня. Також наприкінці попереднього місяця USAID придбав ваги для залізничного та автомобільного транспорту. Їх використовують на чотирьох елеваторах компанії – у Миколаївській, Полтавській та Черкаській областях.

Вагон-хопер моделі 19-6869 виробництва «Дослідно-механічного заводу «Карпати» призначений для транспортування по магістральних залізничних коліях шириною колії 1520 мм та шляхами промислових підприємств, зерна та інших харчових сипучих вантажів, що вимагають укриття від атмосферних опадів. Вагомою перевагою вагона-хопера моделі 19-6869 над іншими є збільшений об’єм кузова – 120 м³. Вантаж вивантажується в міжрейковий простір.

Основні технічні характеристики:

  • Об’єм кузова – 120 м³
  • Вантажопідйомність – 70,5 тонн
  • Кількість завантажувальних люків – 5 шт
  • Розміри завантажувальних люків – 562х1592 мм
  • Кількість розвантажувальних люків – 6 шт
  • Розміри розвантажувальних люків – 425х1075 мм:

Нагадаємо, ДМЗ «Карпати» освоїв ремонт тепловозів та планує за 5 років розгорнути їх виробництво на власних потужностях.


Загалом Проєкт USAID закупить для потреб «НІБУЛОНу» 50 сучасних вагонів-хоперів, кожен із яких може перевозити до 70 тонн зерна. Зерновози виготовлені на Дослідно-механічному заводі «Карпати».

Нові вагони, які «НІБУЛОН» отримав від партнерів, дозволять компенсувати додаткові логістичні витрати від блокування річкової інфраструктури. Вони вже використовуються на потужностях підприємства. Одразу від виробника вагони попрямували на завантаження до найближчої до виробництва філії «Смотрич» поблизу Кам’янця-Подільського на Хмельниччині. Звідси вони відправляться до портів Дунайського регіону.

Загалом для компенсації втраченої річкової логістики, яка в довоєнний час сягала 4,2 млн тонн зернових, «НІБУЛОН» має потребу в одному маршрутному потязі у складі з 50 вагонів на кожен із заблокованих річкових портів. З вагонами від Проєкту USAID підприємство матиме 212 вагонів, що складає близько половини від потреби.

Позначки: , , , , ,