Компанія Operail (Естонія) придбала у CZ LOKO (Чехія) ще шість пакетів для виконання комплексної модернізації американських тепловозів C30, які будуть оновлені на тип C30-M, повідомили у чеській компанії. Це вже другий контракт, укладений менш ніж за рік. Попередній договір на поставку чотирьох пакетів для виконання модернізації був укладений в січні 2019 року. Компанія вже доставила три такі модернізовані локомотиви в країну. Всього буде 13 машин.

Читати: CZ Loko допомогла естонцям виготовити перший локомотив за останні 86 років

Любомир Длабик, директор комерційної команди CZ LOKO, повідомив, що всі пакети для виконання модернізації тепловозів будуть поставлені до 1-го кварталу 2021 року:

«Висновок чергового контакту ми сприймаємо як позитивну оцінку нашої роботи і результат позитивного досвіду при експлуатації поставлених тепловозів, в першу чергу прототипу моделі C30-M 1564. Тепловоз цієї моделі компанія Operail здає в оренду важкої промисловості Дніпропетровської області в Україні. В середньому тепловоз в день виконує вантажні перевезення на протяжності 150 кілометрів».

Як відомо, рік тому компанія Lemtrans (Лемтранс), дочірня фірма найбільшої української промислової групи SCM, підписала договір з  Operail (Естонія) на оренду двох сучасних локомотивів, побудованих в депо Тапа. Для складання локомотива використовувалася основна рама і ходова частина локомотива C30-7Ai відомого міжнародного виробника General Electric, а також модулі, спроектовані CZ Loko. Локомотив сертифікований в Європейському Союзі. Вага шестивісних локомотива становить 138 тонн, навантаження на вісь – 23 тонни, локомотив має електричну трансмісію змінного/постійного струму. На локомотиві встановлений дизельний двигун Caterpillar 3512C HD потужністю 1550 кВт (2079 к.с.), а його максимальна швидкість складає 100 км/год.

Комплексні пакети для виконання модернізації, іншими словами, всі конструкційні вузли над рівнем головної рами тепловоза, виробляє чеський завод CZ LOKO. Йдеться про блоках ДВС з генераторами змінного струму, кабінах, капотах, системі охолодження, гальмівних системах і блоках управління. У цехах компанії Operail в місті Тапа старий тепловоз буде розібраний, буде виконано капітальний ремонт візки, відремонтована головна рама, виконана фінальна збірка, після чого новий тепловоз буде відрегульований і запущений в експлуатацію. Всі роботи будуть виконуватися під наглядом техніків компанії CZ LOKO.

Попередником нового шестіосевого дизель-електровози C30-M є первісна американська модель тепловоза C30 виробництва компанії General Electric. Машина призначена для важких маневрових робіт на залізницях і гілках з шириною колії 1520 мм. Рух забезпечує двигун CAT 3512C потужністю 1 550 кВт. Конструкція на відміну від первісної моделі є капотной, з піднесеною кабіною для поліпшення огляду для машиніста.

Тоді як Естонія, поряд з Литвою і Латвією, для компанії CZ LOKO є добре відомий, традиційний ринок, на який фірма поставила вже більше 130 тепловозів, в сусідній Фінляндії компанія поступово створює нові позиції. Приватний перевізник – компанія Fenniarail Oy – недавно замовила шостий тепловоз EffiShunter 1600, який їй буде поставлений в 2020 році. У договорі узгоджена опція на поставку ще шести тепловозів.

«Попит на наші тепловози EffiShunter не падає. Це тепловози високого технічного рівня, які прекрасно проявляють себе навіть в найскладніших північних умовах », – додав Любомир Длабик.

REUA повідомляла про те, що у серпні 2019 року Арселор Міталл Кривий Ріг законтрактував у чеського виробника 4 локомотиві EffiShunter.