Компанія CZ Loko (Чехія) спільно з естонською Operail представила в депо Тапа маневровий локомотив C30-M, що підходить для вантажних перевезень. Це перший локомотив, виготовленим в Естонії за останні понад 86 років.

Рауль Тоомсалу, голова правління AS Operail:

При модернізації локомотива спочатку ми виходили з власної потреби в маневровому шестивісних локомотиві, який так само добре підходив би і для здійснення місцевих перевезень.

Локомотив С30-M  був побудований в 2016-2017 роках, пройшов тестовий період і тепер готовий як для повсякденної експлуатації в залізничній інфраструктурі Естонії, так і для продажу на іноземні ринки.

Наразі проходять роботи з модернізації ще двох локомотивів, а також в стадії підписання договір про виробництво ще чотирьох локомотивів.

C30-M – це новий і безпечний модульний локомотив Operail, який більш екологічний за попередників. Для складання локомотива використовувалася основна рама і ходова частина локомотива C30-7Ai відомого міжнародного виробника General Electric, а також модулі, спроектовані великим європейським виробником CZ Loko. Вага шестивісних локомотива становить 138 тонн, його навантаження на вісь становить 23 тонни, локомотив має електричну трансмісію змінного/постійного струму. На локомотиві встановлений дизельний двигун Caterpillar 3512C HD потужністю 1550 кВт (2079 к.с.), а його максимальна швидкість складає 100 кілометрів на годину. В Естонії максимальна дозволена швидкість для вантажних поїздів становить 80 кілометрів на годину.
Локомотив сертифікований у Європейському Союзі.