Три провідні європейські залізничні асоціації закликали європейські уряди та осіб, відповідальних за прийняття рішень, підтримати залізницю, яка сприяє зменшенню викидів вуглекислого газу у транспортному секторі.

("Відтворено": "ET 429 FLIRT, als Hanse-Express von Sassnitz nach Rostock"}

Співтовариство європейських залізничних та інфраструктурних управителів (CER), європейські розпорядників залізничної інфраструктури (EIM) та Європейська асоціація залізничної промисловості (Unife) відповіли на комюніке Європейської Комісії “Чиста планета для всіх – Європейська стратегічна довгострокова візія успішної, сучасної, конкурентоспроможної та кліматично-нейтральної економіки”.

В документі окреслено довгострокову стратегію ЄС щодо скорочення викидів парникових газів, що відповідає цілям Паризькій угоді.

Позиція асоціацій засвідчує, що залізниця є найбільш стійким та енергоефективним видом транспорту з низьким рівнем викидів і відіграє вирішальну роль у декарбонізації всього транспортного сектору. Асоціації закликають комісію сприяти взаємовигідній співпраці у сфері зміни клімату шляхом швидкого посилення мобільності з низьким рівнем шкідливих викидів в Європі завдяки:

  • забезпеченню перерозподілу на користь більш сталих видів транспорту
  • запровадженню механізму звітності для держав-членів з контролю, стимулювання та сприяння прогресу у скороченні транспортних викидів
  • зміною цільових показників Білої книги у галузі транспорту стосовно 60%-го скорочення транспортних викидів порівняно з 1990 р. не до 2050 р., як було зазначено у 2011 році, а до 2030.
  • інтерналізації зовнішніх витрат в усіх видах транспорту на основі принципу “платить забруднювач”
  • сприянню залізничному сполученню як основи стійкої мобільності, що узгоджено міністрами в рамках Грацської декларації
  • забезпеченню максимально ефективного використання коштів ЄС для стійких транспортних проектів після 2020 року. Окрім того, Фонд об’єднання Європи запровадить зелені облігації, доступні для секторів з низьким рівнем викидів
  • подальшій електрифікації та модернізації залізничної мережі
  • підтримці розробок та впровадженню технологій нульової емісії та енергоефективності
  • оцінці результатів досліджень Shift2 та розширенню ініціативи в рамках Horizon 2021-2027 зі значно більшим бюджетом

“Залізниця розвиватиметься як основа низьковуглецевої мультимодальної транспортної системи Європи і є вирішенням завдання щодо скорочення поточного рівня викидів”, – сказано в повідомленні. “CER, EIM та UNIFE закликають осіб, які приймають рішення, збільшити частку капіталу у видах транспорту з низьким рівнем викидів та підтримувати подальшу електрифікацію залізничної мережі. Крім того, повинна бути продовжена та посилена  підтримка досліджень та інновацій у залізничному секторі – Shift2Rail”.