ÖBB Rail Cargo Group (Австрія), порт Баку (Азербайджан) та Cabooter Group – логістичний центр Venlo (Нідерланди) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільної розробки Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (Middle Corridor – Середній коридор), який з’єднує Європу з Китаєм через Туреччину та Азербайджан, – інформує 1news.az.

Усі три сторони присутні на саміті Європейського шовкового шляху, який проходить у Венло 26 та 27 листопада. Співпраця з Rail Cargo Group (RCG, входить до складу ÖBB-Holding AG) в рамках Середнього коридору – це новий етап розвитку проєкту, який вже розпочався у жовтні успішним пілотним поїздом з Китаю через Казахстан, Азербайджан та Туреччину до Праги, повідомляє RailFreight.

Талех Зіядов, генеральний директор Бакинського порту:

«Угода з новим партнером, австрійської ÖBB RCG, є важливою віхою в розширенні транспортного коридору Захід-Схід з найбільш завантажених логістичних центрів Нідерландів і Німеччини до Туреччини (Стамбул), Азербайджан (Баку), Середню Азію і далі в Китай».

Підписання меморандуму про взаєморозуміння сторони оцінюють як фундамент стратегічного співробітництва для створення нового євразійського коридору. Метою цього партнерства є, з одного боку, використання комерційної синергії, а з іншого – оптимізації операційних процесів шляхом зменшення транскордонних бар’єрів, а також впровадження інноваційних рішень з цифровізації.

За останні 10 років експорт з країн ЄС в Китай збільшився в три рази, що робить Китай другим за величиною торговим партнером ЄС. Це відкриває величезні можливості для розвитку Середнього коридору та перспектив його учасників, а також для провідних європейських транспортних і логістичних компаній, таких як ÖBB RCG і Cabooter Group.

Розширення мережі
Група компаній ÖBB RCG, нараховується 8500 співробітників, філії по всій Європі і річний обсяг продажів близько 2,3 млрд євро, є однією з провідних компаній залізничної логістики в Європі. Група ÖBB RCG управляє загальнонаціональною мережею комплексної логістики в Європі і за її межами в Азії. RCG функціонує на залізницях від північних до південних портів, з Росії та Туреччини до Китаю. Щорічно компанія доставляє 113 мільйонів тонн вантажів до місць призначення, дотримуючись усіх екологічні стандарти.  Зі зростанням попиту клієнтів на альтернативні морським перевезенням рішення компанія все більше приділяє уваги розробці своїх послуг вантажоперевезень до Азії.

Порт Баку
Розташований в самому центрі Євразії, Бакинський порт служить природним мостом між Європейським Cоюзом (ЄС), Центральною Азією та Китаєм. Географічне положення порту Баку сприяє у розташуванні тут  в майбутньому центрального логістичного хабу Транскаспійського коридора та інтеграції нового ринку у європейську залізничну мережу.

Як писав REUA, у квітні цього року в порт Баку з порту Актау Казахстан запустив регулярне фідерне сполучення для перевезень контейнерів. При фідерних перевезеннях використовуються судна місткістю 225 двадцятифутових контейнерів, що забезпечує навантаження вантажів двох полносоставних контейнерних поїздів в одне судно. Консолідовані транзитні вантажі з Китаю в Європу нарівні з казахстанськими експортними вантажами в контейнерах перевозяться у прискореному режимі. Залізничники Казахстану, Азербайджану, Грузії, Туреччини забезпечують перевезення транзитних вантажів у складі контейнерних поїздів, що прямують з Ляньюньган до Стамбулу, за 16 діб.

У жовтні групу терміналів ТІС (Україна) та порт Поті (Грузія) з’єднав щотижневий фідерний сервіс контейнерного перевізника Maersk. Фідер TІС – Поті – сполучна ланка у комплексному логістичному рішенні для вантажовласників, яке вигідно країнам по обидва боки Чорного моря: Європі і Балтії, Україні та Білорусі, Кавказу і Середньої Азії. Раніше цей вантажопотік йшов через Туреччину залізницею або поромом. Довго, дорого, нерозумно.

Джерело www.railfreight.com

Тим часом група Cabooter разом із логістичним центром у Венло перетворюється на важливий логістичний центр для перевезень між Європою та Азією. Поруч із існуючою залізничною інфраструктурою всієї групи, компанія Cabooter наразі розробляє найбільший внутрішній залізничний термінал у Нідерландах з довжиною колії близько 280 000 квадратних метрів та 900 метрів.