Про рейкову війну білоруських партизан розповіли у

Підпільна мережа залізничників, хакерів та дисидентських сил безпеки посіяла хаос на лініях постачання. Коли російські війська вперше ринули через білоруський кордон в Україну для, як вони припускали, блискавичного наступу на Київ, вони мали намір покладатися на розгалужену залізничну мережу регіону для постачання та підкріплення. Про найголовніше у рейковій війні білоруських партизан розповідає стаття 

Росіяни не врахували залізничних диверсантів Білорусі.

Починаючи з перших днів вторгнення у лютому, підпільна мережа залізничників, хакерів та дисидентських сил безпеки почала діяти, щоб вивести з ладу або порушити залізничні колії, що з’єднують Росію з Україною через Білорусь, та посіяти хаос на російських лініях постачання.
Ці атаки привернули мало уваги поза Білорусі на тлі драматизму російського наступу та кривавих наслідків принизливого відступу Росії.
Запеклий опір українців та тактичні помилки погано підготовлених російських військ, ймовірно, були достатніми, щоб зірвати плани Росії, кажуть аналітики.
Але білоруські залізничні диверсанти можуть принаймні заявити про свою роль у розпалюванні логістичного хаосу, який швидко охопив росіян, залишивши війська на передовій без продовольства, палива та боєприпасів протягом кількох днів після вторгнення.
За словами членів мережі активістів, напади були простими, але ефективними та були спрямовані на шафи керування сигналами, необхідні для функціонування залізниць.
Протягом кількох днів рух поїздів був паралізований, що змусило росіян намагатися поповнити запаси своїх військ дорогами та сприяло виникненню заторів, які зупинили сумно відому 40-мильну військову колону на північ від Києва.
Скільки хаосу можна віднести на рахунок саботажу, а скільки – на рахунок поганого планування логістики російськими, сказати важко, тим більше, що незалежні ЗМІ не повідомляють із Білорусі, каже Емілі Ферріс, науковий співробітник лондонського Королівського інституту об’єднаних служб.
Але без автоматичної сигналізації поїзда були змушені уповільнити рух, а кількість поїздів, що проходять шляхами в один і той же час, була б дуже обмежена, сказала вона.
 “З огляду на залежність Росії від поїздів, я впевнена, що це сприяло деяким проблемам, з якими вони зіткнулися на півночі. Це сповільнило їхню здатність пересуватися. Вони не змогли б просунутися далі на українську територію і порушили свої лінії постачання, оскільки їм довелося б покладатися на вантажівки”, – сказала вона.
Напади також дали українським військам час, щоб сформулювати ефективну відповідь на російське вторгнення, сказав Юрій Рававий, білоруський активіст та профспілковий діяч, який утік у Польщу під загрозою арешту під час антиурядових протестів, які потрясли Білорусь у 2020 році.
“Я не можу сказати, що ми були найважливішим фактором, але ми були важливою цеглиною у стіні”, – сказав він.
Диверсанти черпали натхнення в ранньому епізоді білоруської історії, під час Другої світової війни, коли білоруси, які виступали проти нацистської окупації, підривали залізничні колії та вокзали, щоб порушити німецькі лінії постачання.
Рейкова війна, як вона відома, шанується як момент тріумфу Білорусі, її викладають у школах як найбільш успішну з тактик, використаних бійцями опору, які полегшили шлях радянським військам до вигнання німців.

Через вісім десятиліть саме присутність Росії в Білорусі викликала незгоду.

Розміщення десятків тисяч російських військ у Білорусі в рамках підготовки до вторгнення в Україну викликало широкомасштабну внутрішню опозицію та відродило опозиційні мережі, сформовані під час протестів проти президента Білорусі Олександра Лукашенка у 2020 році, каже Ханна Любакова, білоруська журналістка, яка живе в еміграції у Литві.
За словами підполковника Олександра Азарова, колишнього співробітника органів безпеки, який живе у Варшаві і очолює групу сил безпеки під назвою “Байпол“, у нападах взяли участь три основні групи, які представляють залізничників, перебіжчиків з органів безпеки та фахівців з кібернетики.
Співробітники залізниці, які співчували партизанам, передавали подробиці про пересування росіян і розташування ключових об’єктів залізничної інфраструктури групі під назвою “Спільнота залізничників“, яка ділиться ними на каналах Telegram.
Третя група “Кіберпартизани” складається з білоруських ІТ-професіоналів у вигнанні, які здійснили кілька кібератак на білоруський уряд з моменту приєднання до 2020 року.
“Кіберпартизани” зробили першу атаку, зламавши комп’ютерну мережу залізниці в дні, що передували вторгненню, і зупинивши залізничне сполучення ще до того, як російські війська перетнули кордон.
За словами Юліани Шеметовець, прес-секретаря групи, що базується в Нью-Йорку, проникнути в мережу залізниці було відносно легкою, оскільки залізнична компанія досі використовує Windows XP – застарілу версію програмного забезпечення, що містить безліч вразливостей.
Починаючи з 26 лютого, через два дні після початку вторгнення, низка з п’яти диверсій проти сигнальних шаф призвела до майже повної зупинки руху поїздів, сказав Сергій Войтехович, колишній залізничник, який нині живе в Польщі і є лідером Співтовариства залізничників.

Білоруська влада розпочала активні дії щодо запобігання терактам та вистеженню диверсантів.

Міністерство внутрішніх справ ухвалило постанову про те, що пошкодження залізничної інфраструктури є актом тероризму, а цей злочин спричиняє 20-річний тюремний термін. За словами активістів, десятки залізничників було випадково затримано, а їхні телефони були обшукані у пошуках доказів того, що вони підтримували зв’язок із партизанами.
За даними правозахисних груп, під вартою перебувають щонайменше 11 білорусів, які звинувачуються в участі у нападах.
На початку квітня співробітники міліції безпеки схопили трьох передбачуваних диверсантів неподалік міста Бобруйска та вистрілили їм у коліна. Державне телебачення показало кадри чоловіків з перев’язаними колінами, що стікають кров’ю, і заявило, що їх було застрелено при опорі арешту.
Розстріли надали охолодний вплив на диверсійну мережу, сказав Азаров. Білоруські війська здійснюють патрулювання, а для спостереження за залізничними лініями були задіяні безпілотники.
“Здійснювати теракти стало надто небезпечно”, – сказав він.
Але на момент перестрілки з поліцією виведення російських військ з околиць Києва було в самому розпалі, і Кремль оголосив, що зосередить свої військові зусилля на захопленні сходу України. Більшість російських військ, які увійшли до України з Білорусі, зараз перебувають у процесі передислокації на схід, повідомляє Пентагон.

Нині, можливо, розпочинається новий етап залізничної війни.

Останніми днями залізничні активісти розмістили у Telegram фотографії пошкоджень сигнальних шаф на російських залізничних лініях, які використовуються для перевезення військ до східної України.
Атаки не можуть бути незалежно підтверджені, але Войтехович запевняє, що до них причетні члени його залізничної мережі.
“Між Білоруссю та Росією існують відкриті кордони”, – сказав він.
Позначки: , ,