ЗАТ «Azərbaycan Dəmir Yolları» – ADY (Азербайджанські залізниці – АЗ) оголосило про початок пасажироперевезень швидкісним поїздом залізницею Баку-Тбілісі-Баку, повідомляє «Інтерфакс-Азербайджан».

«24 жовтня вперше почалися пасажироперевезення сполученням Баку-Тбілісі-Баку за допомогою швидкісного локомотива «Prima M4». До сих пір на маршруті використовували залізничні потяги, вироблені в 70 роках минулого століття», – йдеться в повідомленні АЗ.

За даними товариства, використання поїздів «Prima M4» французької компанії «Alstom» дозволяє збільшити швидкість руху цим маршрутом зі 100 до 160 км/год.

«Нова система гальмування, яка використовується в локомотиві, в свою чергу, знижує енергоспоживання, а наявність системи змащення гребенів коліс локомотивів, продовжує їх термін служби», – повідомили в АЗ.

Як раніше писав REUA, компанія Alstom у квітні цього року виконала зобов’язання за контрактом із ЗАТ “Азербайджанська залізниця” (ADY) щодо поставки 10 пасажирських електровозів Prima M4 (AZ4A). Останні три пасажирських локомотива для Азербайджану були відправлені із заводу в місті Бельфор в середині квітня, де були побудовані всі десять машин.

Prima AZ4A здатний розвивати швидкість до 160 км/год і відрізняється низьким енергоспоживанням. AZ4A призначені для пасажироперевезень на далекі відстані.

Згідно з угодою від 12 травня 2014 року, ADY від французької Alstom Transportation S.A. мав отримати 50 локомотивів змінного струму виробництва Alstom, 40 з яких мали б експлуатуватися на вантажних перевезеннях за маршрутом Баку-Тбілісі-Карс, ще 10 – на пасажирських перевезеннях.

У липні 2019 року ADY (ЗАТ «Азербайджанська залізниця») та французька компанія Alstom домовились щодо умов і термінів надання технічної підтримки локомотивному парку.

Український уряд планує придбати 210 електровозів Alstom для УЗ.