Додаткові інвестиції у залізницю Баку-Тбілісі-Карс складуть понад $100 млн.

Азербайджан, Туреччина і Туркменістан пожвавлюють співробітництво у сфері транспортного сполучення. В пріоритеті інвестиції у створення сучасної інфраструктури. Про це говорили на першому тристоронньому саміті президентів Азербайджану, Туреччини та Туркменістану в Авазі (Туркменістан). Повідомляє REUA з посиланням на інформацію ANADOLU Agency.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв розповів, що великі залізничні проєкти, реалізовані у попередні роки, дають результат: за перші 10 місяців 2022 року обсяг загального транзитного вантажопотоку збільшився більш ніж на 80%, порівняно з відповідним періодом минулого року

Нині увага уряду прикута до відкриттям Зангезурського коридору, який має створити новий транспортний коридор – альтернативу залізниці Баку-Тбілісі-Карс.

«На ділянці Зангезурського коридору, що проходить територією Азербайджану, виконано 40% робіт із укладання залізничних колій та 70% з будівництва автомобільної дороги. Усі роботи будуть завершені у 2024 році, внаслідок чого з’явиться новий транспортний коридор», – заявив Алієв.

Залізниця Баку-Тбілісі-Карс, що була відкрита 5 років тому, отримає новий поштовх для розвитку.  В неї планується інвестувати понад 100 млн доларів, що збільшить пропускну здатність коридору з нинішніх 1 млн до 5 млн тонн, зазначив президент Азербайджану.

Бакинський міжнародний морський торговий порт також отримає фінансування та майже вдвічі збільшить пропускну спроможність, що важливо для розвитку транзиту ТМТМ (Середнім коридором) з Китаю до ЄС.

Порт має пропускну здатність 15 млн тонн вантажу на рік, інвестиції збільшення цього обсягу до 25 млн. тонн», – повідомив Алієв.

Зростатиме і флот Азербайджану, заявив президент Ільхам Алієв:

«Азербайджан має найбільший торговий флот на Каспійському морі, що налічує понад 50 вантажних суден. В даний час Бакинський суднобудівний завод, введений в експлуатацію в 2013 році, працює на повну потужність. Можливості цього заводу дозволяють виготовляти будь-які типи кораблів», – додав він.

Позначки: , , , ,