ЄС відмовився фінансувати проєкт з власних фондів ще три роки тому. Тепер і ÖBB відмовилися від своєї частки 27,74% у спільному підприємстві, що реалізувало проєкт, головним вигодонабувачем якого є Росія

Австрійські федеральні залізниці (ÖBB) в середині травня офіційно повідомили керівництво залізниць Словаччини, України та Росії про те, що відмовляються від своєї частки 27,74% у спільному підприємстві Breitspur Planungsgesellschaft mbH (BPG), яке мало реалізувати проєкт будівництва залізниці стандарту 1520 мм від Кошице до Відня.

Як пише ЦТС з посиланням на Die Presse, згідно з партнерською угодою, у трьох учасників проекту тепер є близько двох тижнів, щоб викупити пакет акцій, від якого відмовляються Австрійські федеральні залізниці. Якщо цього не станеться, чого очікують у ÖBB, проектну компанію буде ліквідовано. Це має статися до кінця 2022 року. Це означатиме, що проект ширококолійної залізниці до Відня офіційно стане історією.

За інформацією австрійського видання, ÖBB ухвалила рішення про вихід зі складу акціонерів проекту у квітні, а вся діяльність у рамках BPG була припинена ще наприкінці лютого. Все це сталося на тлі війни, яку росія розв’язала в Україні – австрійська сторона не очікувала такого перебігу подій і вважає реалізацію такого проекту в нових реаліях, що втратила сенс.

Нагадаємо, що проєкт будівництва 450-кілометрової ширококолійної залізниці від Кошице (Словаччина) до Братислави (Словаччина) та Відня (Австрія), який став би продовженням існуючої магістралі Ужгород (Україна) – Ганіска-при-Кошицях опрацьовувався з 2007 року. Тоді національні оператори залізниць України, Росії, Словаччини та Австрії підписали відповідний меморандум. У 2008 році у Відні сторони домовилися про початок передпроектної стадії дослідницьких робіт, у 2009 році – про створення відповідного СП, у 2010 році – про підготовку обґрунтування інвестицій у проект.

Ширококолійна залізниця виключила необхідність перевантаження на станціях стикування європейських ліній (які мають ширину 1435 мм) з широкою колією (1520 мм), що застосовується в країнах колишнього СРСР.

У серпні 2017 року Федеральне міністерство транспорту, інновацій та технологій Австрії представило техніко-економічне обґрунтування будівництва даної залізниці. Згідно з ТЕО, роботи планували розпочати у 2023 році. Перший етап проєкту хотіли завершити до 2033 року. У повному обсязі магістраль мали ввести в експлуатацію у 2050 році. Пропускна спроможність дороги оцінювалась у 20 тис. поїздів на рік (16-24 млн т вантажів на рік).

Проєкт спочатку не був повністю сприйнятий Словаччиною, оскільки роль Кошице як перевантажувального центру була б втрачена і перейшла б до Відня.

У 2019 році Єврокомісія не погодилася фінансувати проєкт коштом ЄС. Тоді, за даними ЗМІ, уряд Австрії лобіював у Брюсселі включення цього залізничного проекту до трансєвропейської транспортної мережі, але отримав відмову. Тоді ж польська державна залізнична компанія PKP виступила проти будівництва ширококолійної залізниці до Відня та підтримала позицію Єврокомісії з цього питання. У Польщі оцінили нову залізницю як геополітичний проект Росії, називаючи його “залізничним Північним потоком”, а також бачили в ньому конкурента своєї ширококолійної лінії LHS.

Позначки: , ,