Міністр інфраструктури України Владислав Криклій презентував To do list міністерства – дій, які мають відбутися у сфері інфраструктури та транспорту.

Отже, наступний 2020 рік стане перехідним для реформування залізничної галузі. Укрзалізниця буде реструктуризована, з’явиться три оператори – інфраструктури, вантажних та пасажирських перевезень. Непрофільні збиткові активи планується продати, або у випадку вокзалів – здати в концесію. Очікуваний прибуток від таких дій – близько 10 млрд грн.

Держава планує придбати – 2000 вантажних вагонів, 26 пасажирських вагонів, укласти угоди на придбання 40 тевловозів та 200 електоровозів за умови локалізації виробнитцва тяги в Україні.

Владислав Криклій, міністр інфраструктури України:

Приватна тяга: готуємось до пілоту вже цього року (скоріше за все – в грудні). Ну і власне законопроект, який легалізує повноцінно ринок приватної тяги, має бути прийнятий цього року. Наступний рік перехідний. Але скажу відразу, є адепти, які кажуть, що треба забрати все від Укрзалізниці. Але якщо повністю забрати можливість роботи з локомотивами, то Укрзалізниця не зможе функціонувати, тому що це єдиний прибутковий напрям. Ніяких монополій по маршрутам і роботі окремих компаній, олігархів, бізнесів – такого не буде. Це буде відкритий конкурентний ринок. Укрзалізниця – органічна монополія, але в данному випадку вона почне поступово позбавлятися цього монопольного статусу і буде так само в конкурентному середовищі разом з приватним ринком функціонувати. Питання малодіяльних станціях – там, де Укрзалізниця не може справлятися ринок буде виходити зі своїми пропозиціями і від цього у нас буде зростати оборотність вагонів. Оборотність вагонів масштабуємо і переводимо у оборотність економіки.

Цього року плануємо провести наближення класів у вантажних тарифах.

Міністерство інфраструктури України зосередить свою увагу на підвищенні якості та безпеки вантажних та пасажирських перевезень, а також запуску нових внутрішніх та міжнародних маршрутів. Після оновлення рухомого складу планується відкриття нових маршрутів

  • У межах України:

Ужгород – Херсон через Миколаїв, Кривий Ріг

Запоріжжя – Івано-Франківськ через Дніпро

Запоріжжя – Чернівці

Київ – Ковель

Київ – Запоріжжя через Кривий Ріг

Лисичанськ – Одеса

Київ-Миколаїв- Херсон

  • У міжнародному сполученні, зокрема з країнами ЄС та Республікою Білорусь:

маршрути до Польщі

приєднання до потягу 4 столиць – 5 столиці (Таллінн)

Львів – Мінськ через Ковель, Брест

Гомель – Київ