Скасування субсидій має спонукати галузь зосередитися на якості перевезень

Уряд Китаю з 2023 року припиняє субсидіювання залізничних перевезень до Європи, тож 2022 рік стане останнім, коли субсидії будуть надаватися централізовано, повідомляє The Loadstar.

І якщо раніше скасування державного фінансування викликало занепокоєння зацікавлених сторін, то нинішній високий попит та ставки перевезень, призвели до консенсусу у галузі: державна підтримка більше не потрібна. Наприклад, ставки вантажу між Китаєм та Європою на початку року досягли пікових 18 000 дол. за 40 футів, нині вони все ще на історично високій позначці – близько 13 500 дол.

«Китай поетапно відмовляється від субсидування залізничних перевезень та планує скасувати його до 2023 року. Якщо раніше, на піку, субсидія на перевезення 40-футового контейнера становила від 3 000 до 5 000 доларів, то зараз це 1 000 дол.», – розповів засновник та генеральний директор New Silk Road Intermodal Джек Ян.
Спочатку скасувати субсидії планували у 2022 році, проте через пандемію їх подовжили на ще рік. Зазначається, що місцева влада і надалі зможе фінансово стимулювати залізничні перевезення.
Пан Ян прогнозує, перетікання вантажопотоку на більші термінали. На його думку, невеликі залізничні термінали, які не отримують субсидії від урядів провінцій або отримують їх недостатньо, будуть змушені закриватися.  Вантажі перенаправлятимуть на великі залізничні термінали, такі як Ченду, Чунцін або Сіань.
«Скасування субсидій спонукає галузь приділяти більше уваги не кількості, а якості, враховуючи проблеми, що виникли цього року: завантаженість залізничних терміналів та збільшення транзитного часу», – резюмував він.
Нагадаємо, останні чотири роки Китай цілеспрямовано зменшує субсидіювання перевезень між Китаєм та Європою: у 2018 році державним коштом фінансувалося до 50% транспортних витрат, у 2019 році – до 40%, у 2020 році – до 30%, у 2021 році – до 20%.

Міжнародний залізничний союз (UIC) на початку 2020 року опублікував звіт щодо потенціалу залізничного вантажного коридору Китай-Європа. Зазначається, що першим постраждає перевантажений основний транзитний шлях через Казахстан, який покладається на субсидії для більшості своїх вантажів (за винятком окремих, чутливих до часу продуктів, таких як свіжа продукція, машини та біологія). Північному шляху (через порти Маньчжоулі та Ерліангот), ймовірно, приділятиметься більше уваги, ніж південному (через Казахстан або Транскаспійський транспортний коридор).

Скасування субсидій безумовно призведе до зростання тарифів та позначиться на конкурентності залізниці щодо інших видів транспорту. Проте перевезення між Китаєм та Європою змушені будуть змінюватися, щоб впоратися з цим викликом: зменшити свої витрати та оптимізувати співвідношення ціни та якості. За прогнозами, на порядку денному будуть – цифровізація та модернізація, більш інтенсивною стане співпраця між різними зацікавленими сторонами.

Позначки: , , , ,