Контейнери дозволили перевозити різним транспортом за єдиним контрактом.

Верховна Рада України ухвалила закон про мультимодальні перевезення вантажів. За відповідний законопроєкт №4258 проголосували 298 народних депутатів.

Ухвалений закон врегульовує мультимодальні перевезення на законодавчому рівні.

Мультимодальні перевезення вантажів здійснюються двома або більше видами транспорту за одним наскрізним договором. Оператор такого перевезення відповідає за вантаж з моменту прийняття вантажу до його видачі в кінцевій точці, і замовнику не потрібно встановлювати, на якому етапі перевезення сталися проблеми і хто з перевізників відповідає за них.

Законом введено поняття мультимодального та комбінованого перевезення вантажів, мультимодального терміналу, документа мультимодального перевезення, оператора та замовника мультимодального перевезення, визначення договору мультимодального перевезення, його істотних умов, прав та обов’язків його сторін, основних принципів державного регулювання та державної допомоги щодо такого виду перевезень.

Народний депутат України Дмитро Кисилевський розповів, що законом про мультимодальні перевезення вантажів передбачено, що підприємства, які мають відповідну територію, залізничну інфраструктуру і знаходяться неподалік від державного кордону, можуть створити термінал, куди будуть заїжджати вантажівки (сідельні тягачі з причепом), завантажуватися на залізничні платформи і слідувати через державний кордон до пункту призначення. Таке ж саме переміщення можливе у зворотному напрямку.
Для цього потрібно, щоб на термінал заходила вузька європейська колія. А ще краще – і широка українська, і вузька європейська. Мультимодальний термінал буде не тільки місцем для завантаження/розвантаження і зберігання вантажів, а й пунктом прибуття/вибуття транспортних засобів, де проводиться прикордонний, митний та інші види контролю. Таке переміщення через державний кордон зменшує черги при його перетині, а також дозволяє переміщувати вантажівки через країни транзиту без отримання дозволу на проїзд їх територією, – зазначає Кисилевський.
Скорочення часу у пункті пропуску на кордоні підвищить економічну ефективність міжнародних мультимодальних перевезень Україною. Саме тому Кисилевський вніс правки, які створили законодавчі підстави для проведення усіх видів контролю один раз спільно з контролюючими органами суміжних держав при переміщенні через державний кордон.

 

 

Позначки: , ,