“Мостиський Сухий Порт” стане індустріальним парком, де найближчі 30 років розвиватимуть виробництво меблів, будматеріалів, машин та приладів електротехнічної промисловості

Наказом Мінекономіки від 02.08.2021 № 344 до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено індустріальний парк “Мостиський Сухий Порт”.

Зазначається, що ініціатором створення індустріального парку є Мостиська міська рада. У комунальній власності цього ОТГ перебуває земельна ділянка загальною площею 34,5116 га, на якій створено індустріальний парк “Мостиський Сухий Порт” (Мостиський район Львівської області). Строк функціонування індустріального парку – 30 років.

Пріоритетними для розміщення видами економічної діяльності в індустріальному парку будуть:

  • виробництва полімерних будівельних матеріалів;
  • меблеве виробництво;
  • виробництво машин та приладів електротехнічної промисловості;
  • лісопильні;
  • логістика.

Ініціатори планують на території індустріального парку створити близько 1150 робочих місць.

Раніше місцева влада оприлюднила детальний план території Індустріального парку «Мостиський сухий порт» між містом Мостиська, селами Волиця та Годині, неподалік від залізничних станцій Мостиська-1 та Мостиська-2, поряд з автошляхом М 11 Львів – КПП «Шегині», який прямує до Перемишля.

На території парку тоді планували збудувати логістичний комплекс зі складами для зберігання товарів (13,3 га), об’єкти транспортної інфраструктури зі стоянками вантажівок та зоною відпочинку водіїв (4,47 га), перевантажувальний комплекс для нафтопродуктів, збіжжя та інших товарів (6,35 га), допоміжні об’єкти залізниці з депо для локомотивів (4,22 га), під’їзні колії європейського і так званого радянського стандартів та інші об’єкти.

Ідея будівництва сухого порту у Львівській області анонсувалася ще в 2017 році. Тоді опрацьовувався статус земельних ділянок, які могли бути виділені для створення логістичного центру.

У січні 2020 року Кабмін оприлюднив Інвестиційний атлас, у якому пропонувалося у Мостиськах через 5 років збудувати «сухий порт» – логістичний вузол Мостиська 2 – держкордон. З деталей проєкту: приблизна площа «сухого порту» – 100 га, орієнтовна вартість проєкту – $54,2 млн.

Проте у затвердженому урядом переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів, які здебільшого повторюють Інвестиційний атлас, “Сухий порт” Мостиська відсутній.

Восени 2020 року стало відомом, що контейнерний оператор Левада Карго розпочав підготовку до будувництва логістичного хабу у Мостиському районі на кордоні з Польщею.

У травні цього року експедитор Global Ocean Link  та компанія MOST Logistic Terminal повідомили про початок сумісної работи над проєктом «Контейнерний термінал Мостиська» неподалік від залізничного прикордонного пункту пропуску Мостиська (Яворівський р-н, Львівська область) та автомагістралі M11.

Мінекономіки повідомляє, що всього до Реєстру індустріальних (промислових) парків вже включено 51 індустріальний парк. У 25 індустріальних парках вибрано керуючі компанії, у 8 – залучено учасників (всього 14 учасників). Також, в Україні створюються і функціонують індустріальні парки, які не включені до вказаного Реєстру, в тому числі 4 парки, які були утворені до прийняття Закону України “Про індустріальні парки”.

 

Позначки: , ,