Новину, що вже кілька днів обговорюється залізничної спільнотою, досі не коментують у керівництві АТ “Укрзалізниця”

Не здійснювати будь-яких дій, пов’язаних зі зміною структури компанії, вимагає від правління АТ “Укрзалізниця” наглядова рада товариства, – такого змісту рішення наглядової ради, поширив один з телеграм-каналів.

В копії документа, що датована 1 лютим, йдеться про те, що наглядова рада “вимагає та доручає правлінню (ред. – УЗ) не здійснювати (або ж скасувати (відмінити), якщо будь-які або пов’язані з цим дії вже було вчинено) передачу активів, майна, функцій або людських ресурсів АТ УЗ, його структурних підрозділів (включаючи філії, регіональні філії і т.д.) і дочірніх підприємств філіям, створеним після 20 грудня 2020 року і філіям, що належать до вертикалі пасажирських перевезень”.

Видання ЦТС звернулося за коментарями до всіх сторін процесу – керівництва УЗ, членів наглядової ради, керівництва напрямку вантажоперевезень УЗ. Наразі сторони утримуються від будь-яких коментарів про скасування рішення стосовно утворення філії UZ-Cargo.

ЦТС звертає увагу, що УСПП напередодні поширило заяву, що наглядова рада АТ “Укрзалізниця” 1 лютого 2021 року вирішила скасувати всі попередні рішення правління АТ “Укрзалізниця” щодо дій по створенню окремого підприємства в сфері вантажоперевезень – філії UZ-Cargo.

У правлінні УЗ, як інформує УСПП, “такий крок назвали перевищенням повноважень, неузгодженістю позиції з КМУ і діями всупереч попередньо прийнятим рішенням і стратегії розвитку компанії”.

УСПП висловлює свої застереження щодо зупинки реформування «Укрзалізниці» та закликає Кабінет Міністрів України як головного «акціонера»  державної компанії втрутитися у ситуацію та не допустити  наростання протистояння між Наглядовою радою та Правлінням УЗ.

Нагадаємо, в січні міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявив про те, що була затверджена нова організаційна структура УЗ, відповідна європейським нормам і створено філію вантажних перевезень UZ Cargo, а також оператор інфраструктури UZ Infra.

Чому наглядову раду Укрзалізниці заблокував анбандлінг компанії

Наглядова рада УЗ зажадав від правління скасувати виділення вантажний і інфраструктурної компанії зі складу оператора, а також переглянути реформу тарифів. Рішення виявилося несподіваним, адже поділ УЗ ​​- одне із зобов’язань України щодо угоди про асоціацію з ЄС і обговорюється вже багато років. Що стоїть за розбіжностями між правлінням і наглядовою радою, з’ясовував MINTRANS.

Що трапилося

Наглядова рада Укрзалізниці (УЗ) на засіданні 1 лютого зажадала від правління прийняти два рішення: повернути колишні тарифи на вантажоперевезення і призупинити анбандлінг – скасувати виділення зі складу УЗ інфраструктурної компанії «UZ Infra» і оператора вантажоперевезень «UZ Cargo». У протоколі засідання (копія є у MINTRANS) наглядова рада також наполягає на тому, щоб УЗ скасувала передачу будь-яких активів (наприклад, вагонів і локомотивів) і призупинити впровадження довгострокових і помісячних контрактів на користування вагонами.

Поділ УЗ ​​(або анбандлінг) обговорюється давно. Компанія повинна була створити окремі вертикалі для вантажних і пасажирських перевезень, інфраструктури та ремонтних робіт. Після поділу має бути припинено крос-субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних. На залізниці також буде дозволена приватна тяга.

Новий принцип формування тарифів на оренду вагонів Укрзалізниця запропонувала в кінці декбаря минулого року. Тепер УЗ може оперативніше підлаштовуватися під ринкову ситуацію і встановлювати більш низькі ціни. Оператори ринку тоді побоювалися, що компанія почне агресивно повертати ринкову частку, яку УЗ втрачала в останні роки.

Чому наглядову раду – проти

Офіційно в УЗ причини розбіжностей між наглядовою радою та правлінням не коментують. У прес-службі УЗ повідомили, що «поки ніяк не коментують цю ситуацію». Не вдалося коментарі також від членів наглядової ради компанії Сергій Лещенко та Олег Журавльов, до яких звернулося видання.

Насправді наглядову раду Не проти анбандлінга, а лише наполягає на тому, щоб він був проведений відповідно до європейських директив, стверджує на правах анонімності один з членів наглядової ради: «Вони (правління, – ред.) Поспішають, біжать, нічого не бачать. Поділ можна робити з наскоку. Треба правильно побудувати фінплан, бізнес-процеси. Філії були зареєстровані похапцем, без узгодження з наглядовою радою».

В рамках угоди про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати 7 директив і 4 регламенту ЄС в сфері залізничного транспорту. Ми повинні забезпечити прозорість і недискримінаційний доступ до інфраструктури залізничного транспорту всім підприємствам залізничного ринку. Для цього Україна має провести структурну реформу УЗ, розділивши її на самостійних операторів інфраструктури, а також перевізників вантажів і пасажирів.

Побічно цю версію підтверджує і екс-директор з питань економіки та фінансів УЗ Андрія Рязанцев. «Правління хотіло включити до складу «UZ Cargo» елементи залізничної інфраструктури, наприклад, вантажні станції і вантажно-розвантажувальні ділянки. Це прямо суперечить європейським директивами – компанія, яка займається перевезеннями, не може володіти інфраструктурою. В іншому випадку замість поділу ми знову отримаємо маленьку монопольну залізницю, до якої повинні будуть звертатися всі гравці ринку», – розповідає він.

Екс-заступник міністра інфраструктури з питань євроінтеграції та радник делегації ЄС в Україні Віктор Довгань також погоджується, що структура «UZ Cargo», яку запропонував керівник вантажного напрямку УЗ Іраклій Езгубая, не відповідає вимогам ЄС. «Це може створити перекіс на ринку вантажоперевезень на користь УЗ і прямо суперечить законопроекту «Про залізничний транспорт», який зараз обговорюється в парламенті, – зазначає Віктор Довгань.- Іраклій Езгубая пропонує внести в структуру вантажного перевізника активи майбутньої інфраструктурної філії (зокрема, вантажні станції), за який відповідає в.о. члена правління Роман Черницький. Якщо це станеться, у «UZ Infra» залишаться тільки доходи від плати за доступ до інфраструктури, а цього недостатньо для прибутковості філії».

Втім, співрозмовник MINTRANS в УЗ стверджує, що вантажні станції не планувалося передавати в «UZ Cargo»: “Це інфраструктурні об’єкти і вони повинно відійти оператору інфраструктури – «UZ Infra». А ось персонал, який відповідає за функції вантажний і комерційної роботи на цих станціях, а також моневровие роботи перейде в «UZ Cargo»”.

Що тепер

Чи змінить правління своє рішення поки невідомо, але фактично наглядову раду доручив «в повному обсязі скасувати рішення, а призупинити їх на два тижні, щоб вивчити прийняті рішення щодо реформи компанії», стверджує джерело, близьке до одного з членів правління компанії. Правління також має підготувати детальний план реформи, виходячи зі стратегії реформування компанії.

Позначки: , , ,