ДРСУ не погодила наказ МІУ про уніфікацію тарифів на перевезення порожніх вагонів

Державна регуляторна служба України (ДРСУ) відмовила в погодженні проєкту наказу Міністерства інфраструктури України “Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом в межах України та пов’язаних з ними послуги”:

…оскільки розробником при  оцінці регулювання та обґрунтуванні необхідності державного регулювання шляхом прийняття даного регуляторного акта не доведено його доцільності, адекватності, ефективності та збалансованості.

У своєму висновку ДРСУ, посилаючись на інформацію суб’єктів господарювання, зазначає, що уніфікація тарифів “є потенційно обтяжливою для відповідного бізнес-середовища, а також є таким, що не враховує сучасних кризових умов ведення бізнесу… Сумарне зростання тарифів на перевезення порожніх вагонів для бізнесу в цілому з 2021 року складе +69%. Додаткові витрати бізнесу на першому етапі складуть +1,2 млрд грн/рік (розрахунково), на другому етапі + 4-5 млрд грн/рік.”

Про відмову ДРСУ погодити проєкт наказу МІУ, що пропонував встановити єдину ставку тарифу для пробігу порожніх вагонів всіх класів, повідомив на своїй сторінці у соцмережі член Наглядової ради АТ “Укрзалізниця” Сергій Лещенко:

Уніфікацію тарифів для різних класів вагонів пропонувалося проводити в два етапи – з 1 вересня 2020 і з 1 січня 2021 року. Перший етап передбачає вирівнювання і встановлення єдиного тарифу порожнього пробігу для всіх класів вагонів, а другий – індексацію тарифу для всіх видів вантажів.

Різними є тарифи на перегонку порожніх (!) вагонів. Ціна залежить від того, що раніше везлося у вагоні. Тобто, якщо їде порожній вагон після перевезення залізної руди, то тариф для нього чомусь має бути меншим, ніж для порожнього вагону після певерезення зерна. Одним з антикризовим заходів УЗ була уніфікація тарифів. І тому почали з того, щоб мати єдиний тариф на перевезення порожніх вагонів. Для УЗ підвищення тарифів приблизно дало би такий результат: 4 мільярди на повні вагони плюс 400 мільйонів на порожні. Це рішення запроваджується наказом Міністерства інфраструктури за погодженням низки органів влади. Але навіть мета-мінімум не досягнута.

 

Проти уніфікації тарифів на перевезення порожніх вагонів раніше виступили представники бізнесу.

Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація наполягає, що прийняття відповідного документа створить додатковий фінансовий тиск на бізнес, а для перегляду тарифоутворення мають бути певні передумови:

Безперечно, система тарифів “Укрзалізниці” потребує комплексного перегляду. Однак для цього спочатку необхідно створити незалежний регулятор – Національну комісію з питань регулювання транспорту.

Позначки: , , ,