Нову версію законопроєкту «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту», що оприлюднена Міністерством інфраструктури України, експерти Європейської Бізнес Асоціації не готові підтримати, проте підтримують за створення незалежного регулятора на ринках транспортних послуг.

EBA звертає увагу, що в останній версії документу не відображені пропозиції бізнесу щодо концепції створення такого органу з незалежним статусом, який повинен неупереджено здійснювати перегляд тарифної політики суб’єктів природних монополій.

У законопроєкті мають бути закріплені гарантії незалежності: спеціальний статус органу, порядок добору, призначення та звільнення голови та членів НКРТ, порядок фінансування тощо.

На думку експертів, запропонована модель фінансування НКРТ ставить під сумнів незалежність регулятора, а отже, має бути переглянута.

Важливо чітко визначити межі компетенцій НКРТ – повноваження нового органу не мають розповсюджуватися на регулювання cуб’єктів на суміжних ринках у сфері транспорту. До того ж, нова редакція законопроєкту належним чином не встановлює повноваження НКРТ щодо регулювання тарифів на послуги, які оплачуються у складі портових зборів, а також щодо контролю за цільовим використанням коштів від портових зборів.

Експерти Комітету з логістики надіслали свої детальні пропозиції та зауваження до Міністерства та сподіваються на доопрацювання документу з залученням бізнес-спільноти. Інакше, прийняття законопроєкту у поточній редакції не призведе до створення дійсно незалежного регулятора у галузі.

 

 

Позначки: ,