53 станції  за підсумками другого півріччя 2019 року викреслять із переліку малодіяльних станцій і вони повернуться до сталого функціонування. Всього до переліку малодіяльних нині входить близько 300 залізничних станцій. Про те, як підвищити ефективність роботи цих залізничних станцій та вивести їх на оптимальну потужність, на спільній нараді вирішували УЗ, МЕРТ, ОДА та ОТГ.

Розглядається можливість компенсації збитків від діяльності станцій за рахунок місцевих бюджетів чи коштів місцевого бізнесу. Одним з таких механізмів може стати повернення Укрзалізниці сплаченого до місцевих бюджетів земельного податку на землі, на яких розташована малодіяльна станція, або збільшення відшкодування за перевезення пільгових категорій пасажирів.

Проте найефективнішим механізмом повернення малодіяльних станцій до нормальної роботи є збільшення обсягів перевезення завдяки спільній роботі місцевих органів влади, територіальних громад та бізнесу. Директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев наголосив:

«Ми завжди готові йти на зустріч, проте ми хочемо бачити, що підприємства і місцева влада також шукають варіанти як зменшити свої видатки та підвищити ефективність роботи. Ми зацікавлені у тому, щоб максимально сконцентрувати перевезення на залізниці».

Очільник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, представники профільних асоціацій, Укрзалізниці, обласних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад дійшли згоди спільно опрацювати це питання й провести детальні економічні розрахунки компенсаційних механізмів.

 

Позначки: , , , ,