Укрзалізниця підготувала помісячний план обсягів перевезень вантажів на 2019 р. з урахуванням отриманої від ринку інформації. Хоча загалом учасники ринку та асоціації надали лише 23% від загальних прогнозованих обсягів перевезення, це все одно краще, ніж у попередні роки, повідомив директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев, пише Медіацентр «Магістраль».

Для формування прогнозу обсягів перевезень вантажів враховували декілька факторів: прогноз економічного й соціального розвитку України на 2019—2021 рр., історичні тренди зміни обсягів перевезень, сезонність перевезень основних видів вантажів та інше. Андрій Рязанцев, директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця»:
«Цей план буде надіслано до галузевих асоціацій, органів влади та найбільших вантажовідправників для вивчення та пропозицій. Ми намагаємось бути максимально клієнтоорієнтованими, але без бажання клієнтів працювати над цим очікуваного результату не досягнемо». Нині Укрзалізниця отримала від учасників ринку лише 23 % від загальних прогнозованих обсягів перевезень. Наступним етапом стане деталізація плану до рівня станцій. У майбутньому Укрзалізниця прагне планувати обсяги можливих перевезень, з урахуванням потреби в них учасників ринку, в середньостроковій перспективі до трьох років. Це дасть можливість бізнесу розуміти реалістичність своїх виробничих планів та збільшити обсяги перевезень на наявних потужностях, у тому числі шляхом маршрутизації та максимального зворотного навантаження, зменшити непродуктивні витрати й оптимізувати малодіяльну інфраструктуру, налагодити з клієнтурою ритмічну взаємовигідну співпрацю. «Протягом четвертого кварталу 2018 р. Укрзалізниця, продовжуючи започатковану реформу планування, надсилала запити до галузевих союзів, асоціацій, спілок і окремих вантажовідправників, які становлять понад 60—70% у загальних обсягах відправлень вантажів залізничним транспортом, щодо надання інформації з обсягів перевезень на 2019 р., проте повної інформації ми не отримали. Хоча розуміння проблематики з боку бізнесу покращилося, сподіваємось наступного року отримати 93% замість 23%», — розповів Андрій Рязанцев Також менеджер Укрзалізниці зазначив, що виконання заявленого прогнозу можливе лише за умови впровадження автоматичної індексації залізничного тарифу на індекс цін промислових виробників, зближення класів вантажів, уніфікації вартості порожнього пробігу вагонів та інших змін у тарифоутворенні, які дозволять підприємству відновлювати та утримувати локомотивний парк та інфраструктуру в належному стані. Загалом у 2019 р. прогнозується перевезти 334,2 млн т вантажів, що більше звіту 2018 р. на 3,7 % (на 11,9 млн т)Позначки: , ,