Провідні локомотивобудівні компанії світу надзвичайно зацікавлені в українському ринку, що має відкладений, але досить платоспроможний попит на локомотиви.

Потреба України у електровозах на найближчі десять років становить 400 – 700 одиниць. І якщо державна компанія ще лише розглядає можливість закупівлі, і в пошуках джерел фінансування взяла паузу на невизначений термін, то приватний капітал в очікуванні лібералізації ринку, чи принаймні його гібриду у вигляді експерименту з допуску приватних локомотивів на колії загального користування, вже досить предметно розглядає пропозиції виробників тягового рухомого складу.

Отже, в Україні активно формується попит на ТРС. Що зможуть запропонувати світові виробники? – на це дасть відповідь Rail Expo 2020.

Китайська корпорація CRRC, світовий лідер залізничного машинобудування, вже втретє візьме участь у виставці Rail Expo. Експозиція CRRC завжди привертає увагу відвідувачів: комерційний інтерес проявляють професійні закупівельники – оператори залізничного рухомого складу та власники вантажів. Потенційні перевізники приглядаються до електро- та тепловозів.

Крім того, виставка Rail Expo це можливість прямого діалогу з першими особами компаній. Минулого року у виставці Rail Expo 2019 взяв участь генеральний директор CRRC DATONG CO., LTD пан Фу Йонджунь.

Експозиція Rail Expo стає місцем зустрічі не лише для перших осіб компаній, а й держави для переговорів на найвищому рівні.

Минулого року під час проведення виставки Rail Expo-2019 українська сторона в особі міністра інфраструктури України та очільника УЗ підтвердила свою зацікавленість у співробітництві з китайським виробником CRRC, висловила готовність доопрацювати механізм такої співпраці та моделі фінансування потенційного проєкту з постачання/виробництва локомотивів. Зокрема, тоді мова йшла про ціну закупівлі, сервісне обслуговування, можливість локалізації виробництва вузлів та запасних частин.

Нагадаємо, що наприкінці квітня “Укрзалізниця” оголосила про початок відбору виробника електровозів для оновлення свого парку. В цілому планується закупити 205 нових електровозів. У тому числі 135 локомотивів змінного струму, 50 локомотивів постійного струму і 20 двосистемних локомотивів змінного / постійного струму (25 кВ / 3 кВ). Однією з головних умов конкурсного відбору для виробників-нерезидентів є досягнення рівня локалізації на рівні 15% (бажано 25-30% чи вище) виробництва всіх електровозів в Україні з подальшим збільшенням рівня локалізації.

До 25 травня 2020 виробники електровозів мали зголоситися на участь у відборі до «короткого списку» претендентів на постачання тягового рухомого складу Укрзалізниці, проте підготовку до конкурсу було подовжено через карантинні заходи.

5 компаній виявили інтерес до відбору, заявив міністр інфраструктури України Владислав Криклій. Також він уточнив, що МІУ ще не вирішило, чи це буде міжурядова угода, чи тендер.

Чи готова CRRC до локалізації виробництва вузлів та запчастин на території України, за яких умов,  хто може розраховувати на співпрацю з китайською корпорацією – дізнаємось вже за місяць, 20-22 жовтня під час виставки Rail Expo 2020.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

CRRC Corporation Limited (CRRC) має 46 власних і підконтрольних дочірніх компаній та понад 170 000 співробітників, зі штаб-квартирою в Пекіні. Основна діяльність охоплює дослідження, проектування, виготовлення, ремонт, продаж, оренду та технічне обслуговування рухомого складу залізниць, електропоїздів, міського залізничного транзитного транспорту, інженерної техніки, всіх видів електроустаткування, електронного обладнання, електротехнічної продукції та обладнання для охорони навколишнього середовища, консалтингові послуги, промислові інвестиції та управління, управління активами, імпорт та експорт.

Високошвидкісні продукти EMU виробнитцва CRRC стали важливою візитівкою, що демонструє світу досягнення у розвитку Китаю. Його високошвидкісні електропоїзди, надпотужні локомотиви, залізничні вагони, міські залізничні транспортні засоби та інші типові продукти, які досягли передового світового рівня, можуть адаптуватися до різних складних географічних умов та задовольняти різноманітні потреби ринку. Продукція компанії експортується у понад 100 країн та регіонів на 6 континентах. Експорт продукції також може змінюватися на експорт технологій, випуск основних засобів виробництва та відповідно до глобальних трансформацій бізнесу.

www.crrcgc.cc/en