Естонський залізничний оператор Operail реалізує проект перевезень вантажів з одним машиністом. Цей проект знаменує нову епоху в усьому залізничному секторі та підвищує ефективність вантажоперевезень, запевняють в Operail

Якщо раніше в кабіні локомотива товарного поїзда завжди присутні машиніст локомотива і помічник машиніста локомотива, то тепер здійснено рейс з одним машиністом. Це означає, що за забезпечення всіх необхідних робочих процедур і безпеки відповідає машиніст локомотива одноосібно.

«Це дуже великий крок вперед у підвищенні ефективності вантажоперевезень, він знаменує собою важливий етап в наших спробах привнести ефективність в залізничний сектор Естонії», – сказав Рауль Тоомсалу, голова правління Operail.

Operail почав підготовку проекту близько півтора років тому. Спочатку були визначені всі дії бригади локомотива, проаналізовані інциденти за останні роки, технічні збої та причини їх виникнення. Локомотиви Operail були оснащені автоматичним обладнанням для пожежогасіння, оновлена система бортової сигналізації даного обладнання і встановлені камери для збільшення поля огляду машиніста локомотива.

«Рейс з одним машиністом – це звичайна практика у випадку з пасажирськими поїздами, а також широко поширена практика в Європі при обслуговуванні товарних поїздів. Тепер це і наш новий стандарт », – підтвердив Тоомсалу.

В майбутньому Operail планує застосовувати перевезення з одним машиністом на всіх поїздах прямого сполучення. Поки такою системою обладнено один локомотив, але до кінця року будуть готові додатково ще чотири локомотиви, запевняють в компанії.

Фото Operail

Першому рейсу Operail з одним машиністом передували узгодження як з Eesti Raudtee, так і з Департаментом захисту прав споживача і технічного нагляду.

Operail – міжнародне залізнично-логістичне підприємство, основними напрямками бізнесу якого є вантажні перевезення, оренда, будівництво і ремонт рухомого складу. Компанія має 150-річний досвід роботи на залізниці та нині обслуговує клієнтів у всій мережі залізниць з шириною колії 1520 мм –  від Фінської затоки до Чорного моря і від Балтії до Японського моря.

Нагадаємо, що рік тому компанія CZ Loko (Чехія) спільно з естонською Operail представила в депо Тапа маневровий локомотив C30-M, що підходить для вантажних перевезень. Це перший локомотив, виготовленим в Естонії за останні понад 86 років.

У січні цього року компанія Lemtrans (Лемтранс), дочірня фірма найбільшої української промислової групи SCM, підписала договір з міжнародним транспортно-логістичним підприємством Operail на оренду двох сучасних локомотивів, побудованих в депо Тапа .