“Укрзалізниця” у другій половині 2019 року відправить швидкісні двоповерхові поїзди Škoda на капітальний ремонт. Виконувати роботи буде Запорізький електровозоремонтний завод (ЗЕРЗ). Про це розповів директор з інженерно-технічного забезпечення “Укрзалізниці” Григорій Бойко на конференції в Федерації роботодавців України, повідомляє Delo.ua.

“Цього року у швидкісних поїздів Škoda підійшов термін для капітального ремонту. Як ми підходимо до ремонту. Два поїзди ми беремо в ремонт і готові освоїти нове виробництво на Запорізький електровозоремонтний завод (ЗЕРЗ). Сьогодні у заводу немає документації на виконання капітального ремонту регламентних робіт (тому такий ремонт – новий профіль для заводу – ред.). Тому ми ставимо спочатку завдання інституту освоїти і видати відповідну документацію, і вже в другому півріччі виконати роботу з капремонту. Це для нас нова робота”, – розказав Бойко.

За його словами в Україні нині немає заводу з ремонту дизель-поїздів. Тому Дніпропетровський тепловозоремонтний завод повинен опрацювати документацію, а з 2020 року почати капітальний ремонт дизель-поїздів.

УЗ також готові співпрацювати щодо ремонту і зі сторонніми організаціями, зокрема із Заводом імені Малишева зацікавлені працювати у секторі ремонту двигунів.

“У грудні 2018 року на завод відправили комісію УЗ для робочої зустрічі. Ознайомившись з виробництвом заводу, (вона прийшла до висновку – ред.) на сьогодні потрібні інвестиції в завод для налагодження серійного виробництва”, – повідомив Бойко.

На заводі імені Малишева розповіли, що підприємство готове обслуговувати випущені у 80-х роках двигуни для магістральних тепловозів, поставляти запчастини, але говорити на сьогодні про випуск нової продукції складно.

“Що стосується тепловозів 2ТЕ116, то свого часу завод виготовив 32 двигуна 1Д80Б, які на сьогодні потребують капітального ремонту. Сьогодні УЗ виходить із пропозицією капітального ремонту 7 цих двигунів. На сьогодні говорити про виробництво двигунів, то … завод дійсно потребує модернізації обладнання, і є необхідність в інвестиціях “, – розповів головний інженер заводу Олександр Шейко.

Нагадаємо, чеські електропоїзди Škoda були закуплені у 2012 році перед проведенням чемпіонату з футболу Євро-2012. Але в 2014 році поїзди зламалися і простояли без ремонту два роки.

Два електропоїзди Škoda є двосистемними (курсують по електрифікованих ділянках на постійному і змінному струмі). Електропоїзд складається з шести двоповерхових вагонів і має 636 місць, з них 46 – першого класу, 590 – другого. Електропоїзд розрахований на експлуатацію зі швидкістю до 160 км на годину.

Один поїзд Škoda курсує між Києвом і Харковом. Другий їздить за маршрутом Київ-Тернопіль-Київ.

Позначки: , , , , ,