Укрзалізниця відкрила рух поїздів на новому двоколійному перегоні Зачатівська-Роз’їзд – Хлібодарівка, де побудовано 15,5 км колії. Відтепер дільниця Волноваха—Комиш-Зоря стала повністю двоколійною, що дозволить залізниці пропускати значно більше поїздів у маріупольському напрямку, повідомляє прес-служба компанії.

Модернізація стратегічної залізничної гілки Волноваха—Комиш-Зоря – це найпотужніше будівництво нової колії за часів незалежної України, яке тривало кілька років, аби безперебійно курсували пасажирські, приміські та вантажні поїзди. Загалом Укрзалізниця збудувала понад 34,4 км нових колій, завдяки чому значно збільшила можливості для транспортування вантажів у стратегічному маріупольському напрямку. Всього упродовж 2016–2019 років на реалізацію проєкту компанія спрямувала 460 млн грн власних коштів.

«Після окупації частини Донеччини Маріуполь був відрізаний від України. З містом фактично було відсутнє автомобільне сполучення, досі не здійснюються й авіарейси. І лише залізниця залишалася тією тоненькою ниточкою, яка сполучала це місто з усією Україною. І впродовж всіх цих років ми забезпечували перевезення не лише пасажирів, а й вантажів. Тим самим забезпечували функціонування підприємств регіону, які дають роботу населенню. Крім того, в цих умовах ми змогли побудувати нову колію в напрямку Маріуполя, яка є запорукою для подальшого успішного розвитку регіону», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Завдяки реалізації проєкту пропускна спроможність дільниці Волноваха – Комиш-Зоря збільшиться з 20-ти пар поїздів на добу в 2016 році до 49 пар поїздів, з яких 42 – вантажних, 5 – пасажирських, 2 приміських — у 2019 році.

За 2016-2019 роки залізничники окрім побудови нових колій, відремонтували понад 107, 4 км колій та 61 стрілочний перевід.

Реалізацію проєкту з підвищення пропускної спроможності напрямку Комиш-Зоря – Волноваха – Маріуполь було розпочато у 2016 році. Окрім колійних робіт, під час модернізації ділянки Волноваха – Комиш-Зоря залізничники збудували лінії електропостачання двох блок-постів та двох роз’їздів. Також виконали поточний ремонт пристроїв електропостачання: замінили траверси, світильники для посилення освітлення станцій, переїздів, зупинних пунктів та відремонтували промислові будівлі. Фахівці служби сигналізації та зв’язку уклали 86 км кабельних ліній, проклали 83,5 км волоконно-оптичного кабелю в захисну поліетиленову трубку, здійснили реконструкцію пристроїв СЦБ та зв’язку. Також на ст. Волноваха залізничники встановили сучасну цифрову автоматичну телефонну станцію SI 3000.

Загальна протяжність напрямку Запоріжжя – Комиш-Зоря – Волноваха – Маріуполь складає 311,9 км експлуатаційної довжини, у тому числі в межах обслуговування регіональної філії «Донецька залізниця» — 157,3 км: Комиш-Зоря – Волноваха – 83,7 км, Волноваха – Маріуполь – 73,6 км.