Залізниця першого класу BNSF (США) спільно з партнерами за проєктом має намір приступити до випробувань магістрального локомотива з тяговими акумуляторними батареями в другій половині 2020 р.

Випробувальні поїздки виконуватимуться на лінії Стоктон – Барстоу протяжністю приблизно 560 км в Каліфорнії. Уряд цього штату фінансово підтримує проект в рамках програми нульових і близьких до нульових викидів шкідливих речовин в вантажних перевезеннях. На це виділено 22,6 млн дол. США. У 2019 року на станції Мормон в Стоктоні буде побудована зарядна установка.

У 2018 р BNSF і компанія Wabtec, до складу якої тепер входить GE Transportation – виробник магістральних тепловозів, домовилися про спільну розробку та тестування прототипу локомотива з тяговими акумуляторними батареями, який міг би працювати спільно з традиційними тепловозами, утворюючи гібридну тягову одиницю. Передбачається, що перед рейсом тягові акумулятори будуть заряджатися від стаціонарної установки, а під час рейсу – накопичувати енергію, що генерується при гальмуванні поїзда. При проходженні станційних зон дизель традиційного тепловоза (або декількох тепловозів при багаторазовій тязі) буде по можливості відключатися, щоб скоротити викиди і рівень шуму. Крім того, за певних умов тяга локомотива з акумуляторними батареями може використовуватися і на перегонах, що сприятиме значній економії дизельного палива.

Передбачається, що в прототипі буде використана літій-іонна тягова акумуляторна батарея приблизно з 20 тис. елементів. У майбутніх версіях локомотива планують встановити батареї з більш ніж 50 тис. елементів.

BNSF і інші залізниці Північної Америки вже використовують порівняно малопотужні маневрові локомотиви з тяговими акумуляторними батареями (фото: BNSF).