Існуючі та виникають нові транспортні сполучення між Балтійським, Чорним та Каспійським морем формуватимуть нову різноманітну архітектуру сполучення, з можливостями для всіх країн на маршрутах. Транспортний коридор ГУАМ повинен стати невід’ємною частиною цієї нової архітектури. Це спільна мета Грузії, України, Азербайджану та Молдови – створення членів регіональної організації ГУАМ. Rail Freight

фото GUAM

Транспортний коридор ГУАМ, який є однією з провідних ініціатив організації, повинен сприяти поліпшенню зв’язків між чотирма згаданими країнами та Польщею, отже, ЄС. Це коригуючий транспортний коридор, який повинен використати переваги вже існуючої мережі залізничних, автомобільних та коротких морських сполучень та відповідної інфраструктури. Потенційно це може бути одним із маршрутів уздовж Середнього коридору, і в той же час продовженням залізничної лінії Баку-Тбілісі-Карс.

Попередній перегляд
Це коротко, як Алтай Евендієв, Генеральний секретар ГУАМ, описує бачення транспортного коридору. «Транспортний коридор ГУАМ як ідея з’явився на початку 2000 року як колективна реакція нових незалежних держав після розпаду СРСР. У 2013 році міністри транспорту країн-членів ГУАМ затвердили та прийняли комплексну концепцію транспортного коридору ГУАМ.

На саміті RailFreight у Познані Евендієв детально розповість про потенціал нового коридору в регіоні та поточну діяльність, однак він уже відповів на деякі питання RailFreight.com.

Транспортний коридор ГУАМ
Користь Польщі
Чому транспортний коридор ГУАМ важливий для Польщі, країни на процвітаючому Балтійському морі та з уже перспективними транзитними сполученнями? Польща домагається диверсифікації своїх транспортних та транзитних маршрутів, пояснює Евендієв. “Він хоче забезпечити доступ до нових ринків як національної продукції, так і транзитних товарів як на маршрути Захід-Схід, так і на маршрути Північ-Південь”.

“Польща активно розширює та просуває свій експортний потенціал та шукає доступ до нових ринків, що розвиваються, у регіоні Чорного та Каспійського моря, а також до країн Перської затоки та за її межами”.

Програма Східного партнерства
За словами Евендієва, це має бути не інтересом, а націленим лише на Польщу, а також і на ЄС, оскільки країни ЄС хочуть розширити Трансевропейську транспортну мережу (TEN-T) на Схід. Ця амбіція була формалізована в Плані дій Програми Східного партнерства (ЄС-Східний партнер), учасниками якого є всі країни-члени ГУАМ.

«Розширення європейського TEN-T на схід, який є одним із головних пріоритетів всеосяжної програми ЄС-Східного партнерства, відкриває дуже перспективні можливості та перспективи розвитку тісного співробітництва в цій галузі. І Польща, як і член ЄС, і партнер ГУАМ, може зіграти тут дуже важливу роль », – зазначає Евендієв.

Азербайджан, перехрестя
На іншому кінці коридору розташований Азербайджан, важливий вузол на Середньому коридорі та з портом Баку, що швидко розвивається. «Понад два десятиліття країна позиціонує себе як ключовий транспортний вузол на Каспійському морі. Дуже багато було вкладено в модернізацію існуючої та розвиток нової інфраструктури, і тепер настав час скористатись перевагами », – каже генеральний секретар ГУАМ, родом з Азербайджану, але зараз базується в Києві, Україна.

Баку – важливий вузол Середнього коридору, альтернативний маршрут між Європою та Китаєм. Запуск залізниці Баку-Тбілісі-Карс три роки тому дозволив плавно проходити з Азербайджану через Грузію до Туреччини. “Я вважаю, що в повному обсязі функціонування транспортний коридор ГУАМ також може розглядатися як частина Середнього коридору, з можливістю використовувати інші привабливі географічні розміри та забезпечувати сполучення з іншими коридорами та маршрутами”.

Диверсифікація
Отже, коли цей коридор працює повністю, маршрут через Туреччину доповнюється маршрутом через Україну. Чому оператори на цьому коридорі обрали б Україну як транзитну країну, а не Туреччину? «Звичайно, наразі конкурувати з Туреччиною буде складно, якщо це можливо взагалі. Але, по-перше, ми не розглядаємо Туреччину як конкурента, а як партнера », – каже Євендієв.

Туреччина вже є головним гравцем на лінії Баку-Тбілісі-Карс. Більше того, Туреччина є нашим найближчим сусідом і серед основних міжнародних гравців у нашому регіоні з сильними економічними інтересами. Усі країни ГУАМ розвинули стратегічні партнерські відносини з Туреччиною, а участь і участь країни в розробці коридору ГУАМ можуть стати частиною його успіху “.

Потенціал України
У той же час Україна має великий потенціал як транзитна країна, продовжує він. “В даний час країна переживає серйозні реформи з хорошими перспективами значного вдосконалення перетину кордону та митних пунктів пропуску, модернізації залізничної та дорожньої інфраструктури, матеріально-технічного забезпечення тощо”.

«Цей коридор важливий для України та її економіки. Тому я впевнений, що ми побачимо динамічні зміни та значні вдосконалення національної транспортної та транзитної системи. Що також важливо враховувати, це те, що Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС з дуже суворими обов’язками, а реформування та модернізація транспортного сектору є одним із ключових компонентів цієї угоди “.

Що далі?
Серед основних завдань на 2020 рік – підготовка техніко-економічного обґрунтування транспортного коридору ГУАМ. «Це дасть нам чітку стратегію розвитку. Це має призвести до чіткого розуміння того, що слід зробити на національному та регіональному рівнях, щоб усунути або зменшити всі розбіжності, вузькі місця та відмінності у відповідних країнах ».

«Зрештою, транспортний коридор ГУАМ повинен сприйматись і функціонувати як єдиний і конкурентоспроможний транспортний коридор. Більше того, окрім транспортного коридору, ми хочемо розвивати цю зону як зону вільної торгівлі, ще одну головну мету. Наша кінцева мета – об’єднати всіх учасників, зацікавлених у розробці безпечного, надійного та конкурентоспроможного транспортно-транзитного маршруту, що з’єднує Європу з Центральною Азією, Перською затокою та за її межами. Ми твердо віримо, що це буде на користь ширшої міжнародної спільноти ».