Сьогодні у міністерстві інфраструктури України відбулася зустріч з представниками Wabtec i Ексімбанку.

Експортно-Імпортний банк США повертається в Україну, – про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, – І так, одні з перших програм, які вони готові фінансувати – це інфраструктура.

На зустрічі обговорювали умови і часові рамки закупівлі чергової партії в мінімум 40 американських локомотивів TE3AAC для Укрзалізниці.

Нагадаємо, що 25 лютого 2019 року корпорація Wabtec оголосила про завершення злиття з GE Transportation, колишньою бізнес-одиницею GE.

В лютому 2018 року підписано договір постачання тепловозів між АТ «Укрексімбанк» та General Electric, договір фінансового лізингу між ПАТ «Укрзалізниця» та АТ «Укрексімбанк» щодо 30 тепловозів виробництва General Electric загальною вартістю не більше $ 140,4 млн та рамковий договір між ПАТ «Укрзалізниця» та GE. Рамковий договір передбачає модернізацію 75 локомотивів (150 секцій), постачання 225 нових локомотивів GE серії Evolution до 2027 року, додаткових комплектів для збирання з відвантаженням у наступні 10 років, а також модернізацію наявного рухомого складу та довгострокове технічне обслуговування з метою оновлення та модернізації локомотивного парку.

У березні цього року завершився перший етап стратегічного співробітництва з компанією General Electric з постачання для потреб Укрзалізниці 30 тепловозів ТЕ33АС серії Evolution та їх доукомплектації на українських виробничих потужностях. Нагадаємо, що перший етап співпраці з GE передбачав локалізацію в Україні на рівні 10%. Поступово рівень локалізації в Україні мав би бути доведений до 40%.

Тепловози GE експлуатуються у регіональних філіях АТ «Укрзалізниця»: «Придніпровська залізниця», «Донецька залізниця», «Одеська залізниця» — та здійснюють перевезення в напрямку промислових підприємств і порту Маріуполя, портів чорноморського регіону. Вони задіяні у перевізному процесі на дільницях Запоріжжя—Комиш-Зоря—Волноваха та Долинська—Миколаїв.

А з липня 2019 року вже четверта регіональна філія Укрзалізниці – Львівська залізниця – розпочала експлуатацію локомотивів General Electric на новому маршруті – на дільниці Ковель—Ізов. Мета – провести випробування та проаналізувати перспективу використання односекційного локомотива ТЕ33АС замість двосекційних, які нині обслуговують вантажний рух на дільниці Ковель-Ізов. Для пропуску 10 пар поїздів вказаною дільницею необхідно три тепловози GE проти п’яти тепловозів серії 2ТЕ116.