ВРУ ратифікувала міжурядову рамкову угоду, що передбачає оновлення електровозів Укрзалізниці

Верховна Рада України сьогодні ратифікувала Рамкові договори та угоду між Урядом України та Урядом Французької Республіки про підтримку у різних сферах на загальну суму 1,3 млрд євро, повідомляє REUA з посиланням на інформацію голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кисель.

Зокрема рамкова угода, яка дозволить забезпечити реалізацію проєкту з оновлення парку вантажних електричних локомотивів Укрзалізниці,  передбачає закупівлю 130 локомотивів (80 – двосистемних, 50 – односистемних) з локалізацією їх виробництва в Україні на рівні 35%.Вартість проєкту – 882,5 мільйони євро. Очікується створення до 7 тисяч нових робочих місць. До проєкту планують залучити Запорізький електровозоремонтний завод.

Юрій Кисель підкреслив, що наявний тяговий рухомий склад Укрзалізниці знаходиться у критичному стані, а тому “є необхідність в його якнайскорішому оновленні, без чого неможливим буде у найближчій перспективі забезпечити залізничні перевезення вантажів у необхідних обсягах”:
Що матимемо в результаті реалізації про’кту: отримаємо передові технології, збережемо робочі місця на залізниці і створимо додаткові робочі місця у суміжних галузях економіки, забезпечимо задоволення потреби у вантажних перевезеннях залізничним транспортом і підвищення економічної ефективності вантажних перевезень електротягою.
Заступник голови комітету з питань економічного розвитку у Верховна Рада України Дмитро Кисилевський висловив сумнів, що локалізація сягне заявленого рівня, оскільки Кабмін чітко не прописав “те, про що з таким трудом вдалося домовитися”:
Кабінет міністрів виявився не в змозі нормально виписати в умовах міжурядової угоди те, про що домовилися з французами МВС і депутати. І буде чи ні насправді заявлена ​​локалізація 35% саме у виробництві локомотивів – з угоди не виходить.
Тому епіцентр боротьби за практичну реалізацію домовленостей переміститься на Укрзалізницю та Мінінфраструктури. Саме там французи спробують спотворити домовленості в свою сторону, зменшивши свої зобов’язання, про що вони вже публічно заявили. Кабмін залишив їм таку можливість. І якщо реальна локалізація виробництва (не обслуговування або чогось ще) буде менше 35%, відповідальність за це буде на Кабміні.
Нагадаємо, кілька років поспіль тривали перемовини з французькою стороною, в тому числі з компанією ALSTOM, яка готова забезпечити виготовлення локомотивів. У травні 2021 року представники Урядів Французької Республіки та України підписали рамкову угоду щодо оновлення парку вантажних електровозів АТ «Укрзалізниця» – постачання до 130 електровозів компанією Alstom на загальну суму до 900 млн євро. Рівень локалізації виробництва становитиме 35%.

В.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик розповів, що Укрзалізниця сподівається укласти контракт з Alstom вже у серпні цього року. Йдеться про локомотиви Prima T8, які можуть рухатися зі швидкістю 120 км/год з потужністю перевозити до 9 тис. тонн вантажу в одному складі поїзду. Робота цих локомотивів в 7 разів більш енергоефективна від дизельної.  Загальна потреба УЗ в оновленні парку вантажних електровозів – понад 300 одиниць до 2033 року. Контракт з Alstom покриє лише третину цієї потреби. Отже, інші виробники можуть претендувати на решту замовлення.

Позначки: , , , , , , ,