Верховна Рада підтримала звіт Тимчасової слідчої комісія з перевірки й оцінки стану “Укрзалізниці”.

Перед голосуванням, народний депутат фракції “Слуга народу” і голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Юлія Гришина, виступаючи з трибуни, коротко представила звіт комісії, повідомляє видання Цензор.НЕТ. Гришина заявила, що стан, в якому опинилося підприємство, не дозволяє йому в повному обсязі виконувати свої основні функції – перевезення вантажів і пасажирів.

“Наша ТСК у проміжному звіті назвала конкретні прізвища справжніх винуватців такого стану “Укрзалізниці”. Передовсім це топменеджмент цієї компанії, які не є професійними і кваліфікованими залізничниками, а їхня корупція і невігластво завдають непоправних збитків державному перевізнику”, – зазначила голова комісії.

За даними голови ТСК, перевірка встановила, що підприємство втратило близько однієї третини вартості основних фондів.

Врешті 296 народних депутатів України підтримали звіт ТСК щодо перевірки й оцінки стану “Укрзалізниці”.

Гришина звернулася до прем’єра і міністра інфраструктури з проханням прискорити процес заміни топменеджменту “Укрзалізниці”. ТСК вважає чинний склад наглядової ради компанії недієздатним і рекомендує змінити його, ввівши заступників профільних міністрів, представників профспілкових організацій та галузевих експертів.

“ТСК змушена констатувати, що чинний склад наглядової ради – це група високооплачуваних осіб, які жодним чином не впливають на стан АТ “УЗ”, не контролюють і не регулюють діяльність виконавчого органу та при цьому не відповідають за свою бездіяльність… ТСК вважає, що в такому вигляді і в такому складі наглядова рада підтвердила свою недієздатність”, – йдеться в проміжному звіті ТСК, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

Водночас ТСК рекомендує: переглянути підходи до формування складу наглядової ради, навівши як приклад “збалансованого та ефективного органу управління” наглядову раду (Supervisory Board) залізничного холдингу Deutsche Bahn AG, – одну з провідних світових компаній із мобільності та логістики.

Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та міністру інфраструктури Олександру Кубракову ТСК пропонує визнати роботу складу наглядових рад “Укрзалізниці” за останні п’ять років неефективною, непрофесійною та деструктивною.

ТСК також закликає переглянути представництва в наглядовій раді УЗ, передбачивши в її складі представництво акціонера в особі чинних заступників міністрів, які займаються питаннями інфраструктури, фінансів, економіки, енергетики та цифрової трансформації; представництво трудових колективів в особі репрезентативних профспілок, а також незалежних членів, відібраних із числа вчених, експертів у сфері транспорту, фінансів та управління, народних депутатів України.

Позначки: , , , , , , ,