30 локомотивів ТЕ33AС у 2019 році виконали майже третину від загальної  роботи у вантажному русі теплотягою АТ «Укрзалізниця». На рахунку американо-українських локомотивів – обсяг перевезень у понад 12,2 млрд ткм брутто, загальний пробіг більш ніж 4,6 млн км, повідомив корпоративному виданню перший заступник директора Департаменту локомотивного господарства АТ «Укрзалізниця» Ігор Режило.

Цього вдалося досягти за рахунок збільшеного до 41% середньодобового пробігу, порівняно з іншими тепловозами, до 30% збільшилася середньодобова продуктивність. Коефіцієнт технічної готовності локомотива зріс на 25%, водночас значно знизилися витрати на технічне обслуговування й ремонт до 80%. Що ж до питомих витрат, то вони зменшилися до 20%, – повідомив І.Режило.

Для порівняння – переважна більшість локомотивів, що експлуатується УЗ, потребує збільшених до 40—60 % витрат на ремонт і поточне утримання, проте мають низьку економічність порівняно із сучасними.

Також вони не можуть забезпечити належного підвищення швидкостей руху вантажних і пасажирських поїздів. Крім того, ці локомотиви здійснюють значний шкідливий влив на навколишнє середовище. Отже, найближчим часом необхідно замінити їх новими.

УЗ нині експлуатує приблизно 200 вантажних тепловозів, спроєктованих і виготовлених у 70—80 роках минулого століття, за інформацією профільного департаменту компанії, вони вже вичерпали подвійний термін служби. Нещодавно Укрзалізниця підписала меморандум з Wabtec Corporation (до неї увійшла компанія-виробник GE Transportation) стосовно придбання ще 40 тепловозів.

Планується задіяти їх як на теперішніх дільницях експлуатації ТЕ33АС (Запоріжжя—Волноваха, Волноваха—Мелітополь, Долинська—Миколаїв, Миколаїв—Апостолове), так і на нових напрямках. Це лінії різних регіональних філій: Білгород-Дністровський—Ізмаїл, Ковель—Ізов, Житомир—Коростень—Калинковичі, Здолбунів—Сарни—Лунинець, – розповів  Ігор Режило.

Позначки: , , ,